Top vēsturisks seriāls “Zīmogs sarkanā vaskā”

Kā vēsta paši filmas veidotāji, projekta galamērķis ir daudzsēriju mākslas filma par Latvijas vēsturi 12. un 13. gadsimta mijā. Kopumā tiekot plānotas 30 sērijas, katra 52 minūtes gara. Filma pēc tās autoru ieceres būšot veidota “līdzīgi kā Latvijā populārā daudzsēriju filma par notikumiem 20. gadsimtā.

“Triloģijā aprakstītie notikumi ir pietiekoši intriģējoši, lai veidotu mākslinieciski augstvērtīgu filmu, kā sāgu par cilvēku likteņiem, lielo vēstures pārmaiņu laikā. Katrā ziņā nav runa ne par kārtējo kostīmu, skatu, vai etno filmu,” norāda filmas veidotāji.

“Tā kā triloģijā “Zīmogs sarkanā vaskā” aprakstītie notikumi risinās vairākās zemēs (Vācijā, Lietuvā, Igaunijā, Itālijā, Krievijā), un pats stāsts nav tikai par lokāliem notikumiem (tā zināmā mērā ir Eiropas Dižo viduslaiku vēsture), ļoti iespējama sadarbība ar citu valstu partneriem. Radošā ziņā to var apgalvot diezgan noteikti, piemēram, vācu tautības varoņus, tēlos vācu aktieri.

Jādomā, ka šāda starptautiska sadarbība veicinās arī filmas popularitāti citās valstīs. Turklāt, pēdējo Eiropas pagānu dzīve un savdabīgā kultūra, kas atklāsies filmā, varētu būt pietiekami interesanta tiem, kas līdzīgas lielās pārmaiņas piedzīvojuši agrāk par mums un paspējuši tās aizmirst. Mēs vēl apzināmies savu seno īpatnību, un tā šajā vienādību laikmetā var būt vērtība pati par sevi,” projekta aprakstā vēsta filmas veidotāji.

Pagājušajā vasarā filmas veidotāji publicēja video, kurā vairāki pazīstami cilvēki komentēja Lejiņa grāmatu un izteica cerību un atbalstu daudzsēriju filmas tapšanai.

Filmas ieskata materiāla sagatavošanai 2012.gadā no valsts budžeta grozījumiem tika atvēlēts 12 000 latu (aptuveni 16 500 eiro) liels finansējums. Priekšlikumu piešķirt finansējumu toreiz bija iesniedzis VL-TB/LNNK deputāts Imants Parādnieks. Savukārt pērn, sadalot mērķprogrammas “Nacionālās identitātes veicināšana” finansējumu, daudzsēriju filmai “Zīmogs sarkanā vaskā” tas netika.

Tikmēr ikviens aicināts ziedot uz bankas kontu – LV60HABA0551033455595, kurš reģistrēts uz biedrības fonda “Zīmogs Sarkanā Vaskā” vārda.

 

TOP Komentāri

avatar