TOP 5 klupšanas akmeņi drošam darbam internetā

CERT.LV vadītāja Baiba Kaškina min, ka visbiežāk seniori ir informēti par vēlamo uzvedību internetā, taču uztver to formāli, domājot, ka „nevienam mani dati nav vajadzīgi un mana e-pasta sarakste nevienu neinteresē”. Tomēr tas ir maldīgs priekšstats, jo kiberpasaulē jebkuri dati ir vērtīgi – kibernoziedzība ir nelegāls bizness ar vairāku miljardu dolāru apgrozījumu gadā.

„Lai arī lielai daļai sabiedrības datora un interneta lietošanas drošības pamati šķiet pašsaprotami, Pieslēdzies, Latvija!  apmācībās redzam, ka šim jautājumam ir atkārtoti jāpievērš uzmanība. Ar drošību saistītie jautājumi bieži paliek otrajā plānā, jo „sarežģītas paroles aizmirsīsies”, bet „izlecošie brīdinājuma logi nav saprotami” vai arī „tie šķiet pārāk biedējoši”. Turklāt atkārtot interneta lietošanas drošības pamatus ir lietderīgi ne vien senioriem, bet ikvienam datora lietotājam,” skaidro Līga Bite, Lattelecom sociālās atbildības iniciatīvas Pieslēdzies, Latvija! vadītāja.

Pieslēdzies, Latvija! sadarbībā ar Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūciju CERT.LV identificējuši biežākos klupšanas akmeņus drošam darbam ar internetu un iesaka, kā no tiem izvairīties:

  1. Pārāk vienkāršas paroles, daudzām vietnēm viena un tā pati parole.

Jāatceras, ka parole ir atslēga, kas pasargā lietotāja datus, tāpēc aicinām nežēlot laiku un izdomu, lai radītu paroles, kuras nesatur viegli atminamus vārdus vai ciparus. Parolei jābūt vismaz 8 simbolus garai un jāsatur lielos un mazos burtus, kā arī ciparus un speciālos simbolus. Ja baidāties aizmirst savas paroles, tās iespējams uzrakstīt uz lapiņas un noglabāt drošā vietā atsevišķi no datora.

  1. Uzķeršanās uz maldinošiem piedāvājumiem.

Pret piedāvājumiem virtuālajā vidē jāizturas kritiski. Viltus akcijas, laimesti neeksistējošās loterijās un vēstules, kas it kā adresētas tieši jums, tiek izsūtītas ar mērķi izvilināt naudu, lietotāja datus vai inficēt datoru. Drošāk ir ignorēt visus piedāvājumus, kas ir aizdomīgi, apšaubāmi, vai pārāk labi, lai būtu ticami.

  1. Neatjauninātas datorprogrammas.

Uz katra datora ir regulāri jāatjaunina datorprogrammas, īpaši antivīrusu programmas. Dažādu paziņojumu ignorēšana par atjauninājumu instalēšanu nav labākā drošības stratēģija – tieši neatjauninātas programmas ir visbiežākais iemesls tam, kāpēc tiek inficēts dators, zaudēti naudas līdzekļi vai vērtīga informācija.

  1. Savu datu izpaušana nezināmiem ļaundariem.

Gadījumā, ja saņemat aicinājumu no kāda pakalpojumu sniedzēja vai bankas ievadīt jūsu norēķinu karšu vai internetbankas lietotāja datus un paroles, atcerieties, ka šādu informāciju sniegt nedrīkst! Ne banka, ne pakalpojumu sniedzējs nekad nerakstīs klientam, lai lūgtu šādu informāciju.

  1. Datora laicīga „neārstēšana”.

Ja rodas neskaidrības par datora uzvedību, jāvēršas pie datorspeciālista. Nevajag gaidīt, kad problēma pati pāries, jo pa to laiku var tikt izkrāpti jūsu naudas līdzekļi vai zaudēti dati.

 

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar