Tikai 2% būvnieku nozares produktivitāti vērtē kā augstu

Kā jau iepriekš vēstīts plašsaziņas līdzekļos, saskaņā ar Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) februārī publicētā pārskata datiem Latvijas ekonomikas produktivitāte ir krietni zemāka par vidējo produktivitātes rādītāju OECD dalībvalstīs. Šīs tendences aktualitāti dažādās tautsaimniecības jomās apstiprina arī SKDS augustā veiktais pētījums par būvniecības nozares uzņēmumu attīstības tendencēm. Efektivitāte, ar kādu ieguldītie resursi tiek pārvērsti vēlamajā rezultātā, būvniecības nozarē lielākoties tiek vērtēta kā vidēja – šādu viedokli pauduši 75% aptaujāto nozares pārstāvju. Daudz kritiskāk nozares produktivitāti vērtējuši 16% respondentu, norādot, ka produktivitāte ir kritiski zema.

Celtniecības uzņēmuma SIAKorogrīdas” projektu vadītājs Kaspars Krūmiņš norāda, ka Latvijas būvniecības nozares produktivitāti būtiski ietekmē finansiālie apsvērumi. „Diemžēl daudzos gadījumos Latvijā, pretēji ārvalstu pieredzei, pasūtītājs nav gatavs maksāt par kvalitāti – nedz laika, nedz naudas izteiksmē –, projekti ir jārealizē īsā laikā par viszemāko cenu. Nereti jaunās būvkompānijas, lai iegūtu pasūtījumus, piedāvā pasūtītājam maksimāli zemu savu sniegto pakalpojumu cenu. Šādas izvēles sekas atspoguļojas, veicot būvdarbus – tos veic neprofesionāli būvstrādnieki, strādājot ar morāli novecojušu tehniku. Tādēļ, neskatoties uz to, ka nozarē strādā arī daudz pieredzējušu uzņēmumu, kuru produktivitāte ir pat augstāka nekā citur Eiropā, iepriekšminētā tendence būtiski mazina nozares produktivitātes rādītājus.”

Lielākā daļa būvnieku ir vienisprātis, ka produktivitātes pieaugums ir svarīgs priekšnosacījums ne vien būvniecības nozares, bet arī valsts ekonomikas izaugsmei, tādēļ tās veicināšanai ir jāvelta būtiskas investīcijas. Vairāk nekā puse jeb 65% aptaujāto atzinuši, ka īpaši svarīgs būtu  ieguldījums būvniecībā nodarbināto tālākizglītībā, palielinot darbinieku profesionalitāti un konkurētspēju. Pēc aptaujāto būvnieku domām, līdzās darbinieku kvalifikācijas celšanai arī investīcijas personālresursos (36%) un būvtehnikā (44%) paaugstinātu būvniecības uzņēmumu produktivitāti.

 

 

TOP Komentāri

avatar