“Tele2” bāzes stacijas aprīkos ar saules paneļiem, samazinot CO2 izmešus par vairākām tonnām gadā

Daudzpakalpojumu uzņēmums “Tele2” šogad ar saules paneļiem aprīkos aptuveni 20 mobilo sakaru bāzes stacijas. Kopējā saules paneļu jauda bāzes stacijā būs aptuveni 3200 vati (W), un labvēlīgu laika apstākļu gadījumā saules paneļi ļaus nosegt līdz pat 100% nepieciešamās elektroenerģijas mobilo sakaru bāzes stacijas darbības nodrošināšanai. Tas ļaus ietaupīt aptuveni 65 000 kilovatstundu (kWh) gadā, salīdzinot, piemēram, viena mājsaimniecība gadā Latvijā vidēji patērē aptuveni 2 000 kWh gadā.

Kā atzīst uzņēmumā, elektroenerģija ir ļoti nozīmīga komponente mobilo sakaru nodrošināšanā, jo aptuveni 99% no kopējā “Tele2” elektroenerģijas patēriņa veido elektroenerģija, kas nepieciešama bāzes staciju darbības nodrošināšanai.

“Jau iepriekš mēs vairākām stacijām uzstādījām saules paneļus un tagad šo projektu esam nolēmuši turpināt daudz intensīvāk, jo redzam, ka tirgū ir parādījušies daudz jaudīgāki saules paneļi, kas spēj pietiekami efektīvi nodrošināt bāzes stacijas ar elektroenerģiju. Mūsu plāns ir uzstādīt saules paneļus visos objektos, kur bāzes stacijas atrodas uz mūsu torņiem. Tas ir būtiski, jo katru gadu pieaug bāzes staciju skaits un to noslodze, līdz ar to palielinās kopējais patērētās elektroenerģijas apjoms. Turklāt saules paneļu uzstādīšana ļaus ietaupīt arī aptuveni vairākas tonnas CO2 gadā,” stāsta “Tele2” tehniskā direktore Līga Krūmiņa. “Lai samazinātu elektroenerģijas patēriņu, mēs arī veicam bāzes staciju dzesēšanas un ventilācijas sistēmas modernizāciju vai nomaiņu. Mūsu tīklā lielākoties ir bāzes stacijas, kas neprasa papildus klimata nodrošināšanu, līdz ar to var atrasties ārpus telpām. Šāda tipa bāzes stacijas ir vieglāk apkalpojamas, un to elektroenerģijas patēriņu praktiski veido tikai telekomunikāciju iekārtas.”

“Tele2 AB” grupa ir kļuvusi par pirmo mobilo sakaru operatoru Ziemeļeiropā un Baltijā, kas savā pamatdarbībā ir klimatneitrāls. “Tele2” iepērk 100% atjaunojamo enerģiju un kompensē atlikušās siltumnīcefekta gāzu jeb CO2 emisijas, kas saistītas, piemēram, ar uzņēmuma automašīnām.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar