Stradiņa slimnīca pauž gandarījumu par dialogu ar VM

Laikā, kad tiek plānots nākamā gada valsts budžets, īpaši aktīvi tiek apspriests jautājums par finansējumu veselības aprūpei. Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīca, kā viens no lielākajiem veselības pakalpojumu sniedzējiem, atzīst, ka veselības aprūpes budžets valstī kopumā ir nepietiekams un neatspoguļo patiesās vajadzības, tai skaitā arī mediķu darba algas.

Tajā pašā laikā mēs ļoti atzinīgi vērtējam Veselības ministrijas un ministres Ingrīdas Circenes enerģisko un konstruktīvo darbu papildus līdzekļu piesaistei visai veselības aprūpes nozarei. Pārliecinošā rīcība ir ļāvusi spert konkrētus soļus: tiek plānots palielināt veselības aprūpes pakalpojumu tarifu, iespēju robežās tiek palielinātas mediķu algas. Jāatzīmē arī ministrijas ieguldījums nozares sakārtošanā gan primārās veselības kvalitātes uzlabošanas jomā, gan racionālu ārstniecības veidu ieviešanā slimnīcās, izveidojot observācijas palātas, stingru metodiku ieviešanā diagnostiskajos izmeklējumos un virknē citos pasākumos. Šīs aktivitātes sakārto nozari un ļauj efektīvāk izmantot nozarei pieejamos līdzekļus.

Neizpratni izraisa valsts finanšu institūciju nevēlēšanās ieklausīties medicīnas nozares ekspertu viedokļos un priekšlikumos, piemēram, attiecībā uz neveselīgas pārtikas, alkohola un tabakas lietošanu sabiedrībā. Priekšlikums izmantot šīs preču grupas, lai piesaistītu tik ļoti nepieciešamos papildus līdzekļus veselības aprūpes sistēmai, ilgtermiņā uzlabotu sabiedrības veselību. Noraidot iniciatīvu, kas būtu zināms risinājums veselības nozarei, citi priekšlikumi netiek piedāvāti.

Profesionālais dialogs ar Veselības ministriju, Nacionālo veselības dienestu un citām nozares institūcijām Stradiņa slimnīcai ir konstruktīvs un vērsts uz veselības aprūpes uzlabošanu gan slimnīcu darbā, gan sistēmā kopumā.

Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīca

TOP Komentāri

avatar