Stingri kontrolējot pacientu plūsmu, daļēji atjaunos plānveida veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu

No nākošās pirmdienas, 20. aprīļa, tiek paplašināta plānveida veselības aprūpes pakalpojumu pieejamība, kas tiks nodrošināta stingri ievērojot piesardzības pasākumus. To paredz veselības ministres izdots rīkojums. 

No 20. aprīļa ārstniecības iestādes, papildus esošajiem ārstniecības pakalpojumiem, atsāks sniegt arī šādus plānveida veselības aprūpes pakalpojumus:

  • valsts organizētā krūts vēža skrīninga izmeklējumus (mamogrāfiju);
  • ar ģimenes ārsta vai ārsta speciālista nosūtījumu ehokardiogrāfijas, ultrasonogrāfijas, rentgenoloģijas, datortomogrāfijas, doplerogrāfijas, kodolmagnētiskās rezonanses, elektrokardiogrāfijas (tai skaitā Holtera monitorēšanas), veloergometrijas un elektroencefalogrāfijas izmeklējumu veikšanu;
  • pirmreizējas endokrinologa, kardiologa, reimatologa, pneimonologa, oftalmologa un neirologa konsultācijas;
  • diabētiskās pēdas aprūpi;
  • zobārstniecībā uzsākto zobu slimību ārstēšanas procesa un iesākto protezēšanas darbu pabeigšanu un ortodontisko ārstēšanu.

Vienlaikus ārstniecības iestādēm ir jāievēro vairāki piesardzības pasākumi. Minētos veselības aprūpes pakalpojumus tās varēs sniegt laikā no plkst. 9:00 līdz 16:00, nodrošinot atsevišķu pacientu plūsmu. Tāpat būs jāierobežo pacientu skaitu, kas vienlaicīgi uzturas ārstniecības iestādes telpās, un jānosaka precīzu ierašanās laiku veselības aprūpes pakalpojuma saņemšanai.

Ārstniecības iestādēs būs gan mediķiem, gan pacientiem jānodrošina individuālie aizsardzības līdzekļi, savukārt pēc katras pacienta vizītes jāveic dezinfekcijas pasākumi. 

Ārstniecības iestādēm būs uzdots arī iespēju robežās sākotnēji nodrošināt veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu tiem, kuriem iepriekš pieraksts tika atcelts ārkārtējās situācijas dēļ. 

Jāuzsver, ka joprojām daļa plānveida veselības aprūpes pakalpojumu nebūs pieejami ne valsts, ne privātajās ārstniecības iestādēs. Vienlaikus tāpat kā līdz šim būs nodrošināta neatliekamā medicīniskā un akūtā palīdzība, tai skaitā izmeklējumi un konsultācijas, kas nepieciešamas. Arī ģimenes ārsta prakses turpina darbu. Tāpat turpinās nodrošināt onkoloģiskās, dzīvību glābjošas, kā arī tādas operācijas, kuru atcelšanas rezultātā var iestāties invaliditāte. Nepieciešamo palīdzību saņems arī grūtnieces, “zaļā koridora” pacienti, HIV/AIDS un tuberkulozes un citi pacienti. Iespēju robežās konsultācijas tiks sniegtas attālināti. 

Veselības ministrija regulāri kopā ar citām atbildīgajām iestādēm vērtē noteiktos veselības aprūpes pakalpojumu ierobežojumus, ņemot vērā epidemioloģisko situāciju.

Veselības ministrija aicina pacientus kopā ar ģimenes ārstu vai ārstējošo ārstu izvērtēt, kurus veselības aprūpes pakalpojumus šobrīd var neveikt. Īpaši būtiski tas ir personām, kuras ir vecākas par 60 gadiem un personām ar novājinātu imunitāti, jo, saslimstot ar COVID-19, sekas var būt smagas. 

Arī gadījumos, ja veselības stāvoklis saasinās, nepieciešams sazināties ar savu ģimenes vai ārstējošo ārstu, lai lemtu par turpmāko rīcību. 

Konsultēties par savu veselība stāvokli un nepieciešamajiem veselības aprūpes pakalpojumiem, ja nav pieejams savs ģimenes ārsts, var zvanot arī uz ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001, kurš darbojas visu diennakti.

Lai saņemtu precīzāku informāciju par valsts apmaksātajiem veselības aprūpes pakalpojumiem, aicinām sazināties ar Nacionālo veselības dienestu pa telefonu 80001234 vai informāciju meklēt interneta vietnē www.rindapiearsta.lv

Savukārt gadījumos, ja ārstniecības personas, vai ārstniecības iestādes nesniedz minētos  pakalpojumus, jāvēršas ar sūdzību Veselības inspekcijā. Sūdzības var iesniegt elektroniski sūtot e-pasta vēstuli vi@vi.gov.lv vai sazinoties pa tālruņa numuru: 67507993.

Atbilstoši veselības ministres rīkojumam šobrīd TIEK sniegti šādi veselības aprūpes  pakalpojumi:

  • ģimenes ārsta konsultācijas un palīdzība;
  • neatliekamā medicīniskā un akūtā palīdzība (arī izmeklējumi un konsultācijas)
  • vakcinācija;
  • veselības aprūpes pakalpojumi:
    • grūtniecēm;
    • “Zaļā koridora” pacientiem;
    • onkoloģiskajiem pacientiem;
    • HIV/AIDS pacientiem;
    • tuberkulozes pacientiem;
    • psihiatriska profila pacientiem;
    • traumu seku pacientiem;
  • veselības aprūpes pakalpojumi mājās;
  • pakalpojumi, lai nodrošinātu terapijas nepārtrauktību – ķīmijterapija, bioloģiskie medikamenti, orgānu aizstājējterapija, staru terapija, dienas stacionāra pakalpojumi hematoloģijā, metadona aizvietojošā terapija, kā arī palīdzība pacientiem, kuriem jāturpina vai jāpabeidz stacionāri neatliekamā kārtā uzsākta ārstēšana;
  • speciālistu konsultācijas pacientiem ar hroniskām saslimšanām (iespēju robežās attālināti);
  • onkoloģiskās, dzīvību glābjošas, kā arī tādas operācijas, kuru atcelšanas rezultātā var iestāties invaliditāte;
  • zobārstniecības pakalpojumi akūtos un neatliekamos gadījumos;
  • ambulatorie konsiliji (bez pacienta līdzdalības);
  • konsultācijas lipīgo ādas slimību un seksuāli transmisīvo slimību pacientiem;
  • akūtās un subakūtās rehabilitācijas pakalpojumi personām, kurām šī pakalpojumu atlikšana var radīt invalidizācijas risku un/vai darbaspēju zaudēšanu, tai skaitā bērniem, kuriem rehabilitācijas pakalpojumu atlikšana saistīta ar ievērojamu funkcionēšanas traucējumu pasliktināšanos.

Foto: pexels.com

3

TOP Komentāri

avatar
3 Komentāra topiki
0 Raksta atbildes
0 Sekotāji
 
Vislielākā reakcija
Karstākais komentāru topiks
3 Komentāru autori
AldonisGeorgeBorMelita Nesenie komentāru autori
jaunākie vecākie vispopulārākie
Melita
Viesis
Melita

Ļoti laba un patīkama ziņa. Pa maziem soļiem mums viss izdosies!

GeorgeBor
Viesis
GeorgeBor

https://bit.ly/2VceeAt

dating zimbabwe
free dating websites quora
dating los angeles
dating app us
dating sim games android
dating app young professionals
dating app okcupid
dating my daughter сохранения
dating app leute in der nähe
dating websites usa
yugioh dating sim
dating websites uae
dating site near me
dating websites vietnam
dating sim kingdom
dating jessica simulator
dating app questions to ask

ge2tghdji1zt1n87m6itzdzchnprsu1n

Aldonis
Viesis
Aldonis

Vispār nevajadzēja ieobežot medicīnisko lauku, jo cilvēki tāpat turpina slimot ar visu ko citu un pie speciālistiem netiek, jo daudzi ārsti vienkārši ir zaķpastalas. Viņķelei vispār nav nekādas medicīniskās izglītības, bet kult tukšus salmus to gan prot.