Starptautiskā bišu diena: Viesnīca Rīgas centrā izvieto 10 bišu stropus

Lai veicinātu dabas daudzveidību pilsētā un vērstu sabiedrības uzmanību bišu būtiskajai lomai dabā un to iznīkšanas riskam, Radisson Blu Latvija Conference & SPA Hotel sadarbībā ar biškopi Jāni Šnikvaldu uz viesnīcas terases jumta uzstādījuši 10 bišu stropus, plānojot ievākt 500 kilogramus medu.

Arvien biežāk tiek runāts par vides problēmām un iespējamiem risinājumiem, īpaši pēc nesen Parīzē publiskotā IPBES novērtējuma ziņojuma, kurā teikts, ka ekosistēmu veselība, no kuras atkarīgi esam arī mēs – cilvēki, pasliktinās straujāk nekā jebkad. Pēdējo gadu laikā pasaulē novērojama arī krasa bišu populācijas samazināšanās.

“Rūpes par apkārtējo vidi un sabiedrību mums vienmēr bijusi prioritāšu augšgalā, tāpēc nu jau vairākus gadus esam viens no zaļākajiem viesnīcu zīmoliem pasaulē. Sekojot Radisson Blu viesnīcu piemēriem citās pasaules pilsētās, sadarbībā ar dravniecību Baltu dravas, šodien – pasaules Bišu dienā, uz viesnīcas terases jumta uzstādījām 10 bišu stropus. Sagaidām, ka katrs no tiem liepu ziedēšanas laikā divu nedēļu garumā varētu ienest 30 līdz 60 kilogramus medu, ko pēc tam ne tikai pasniegsim viesiem pie ēdienreizēm, bet brūvēsim savu medalu un medus liķieri” stāsta viesnīcas direktors Gerhards Erasmus.

Urbānā biškopība kopš 2012. gada ir globāla un strauji augoša tendence daudzās pilsētās ne tikai Eiropā, bet arī citur pasaulē. Nereti pilsētas dravniecība ir hobija līmenī, taču novērojams, ka arvien vairāk uzņēmumi, īpaši viesnīcas un restorāni, savus jumtus izmanto lietderīgi – ieviešot bišu stropus. Var šķist dabiski, ka lauku vidē izvietotas saimes attīstās labāk, taču mūsdienās tas tā vairs gluži nav. “Bišu saimes, kuras izvietotas pilsētās, spēj ievākt ne tikai vairāk, bet arī augstvērtīgāku medu. Tas pateicoties tam, ka ir daudz apstādījumu, dārzu un parku, mazākas temperatūras svārstības, un, galvenokārt, pilsētvide ir brīva no konvencionālajā lauksaimniecībā izmantojamām, bitēm un cilvēkam kaitīgajām, pesticīdu atliekvielām. No bitēm iegūst arī pati pilsēta, jo tiek apputeksnēti tuvumā esošie koki un ziedi,” stāsta biškopis Jānis Šnikvalds.

“Viens no iemesliem, kāpēc tūristiem tik ļoti patīk Rīga, ir tas, ka tā ir viena no zaļākajām pilsētām Eiropā. Bišu stropu izvietošana uz jumta mums ļauj ne tikai ienest vēl vairāk dabas pilsētā, bet arī parādīt viesiem un sabiedrībai, ka esam zaļi domājošs uzņēmums. Nākotnē ceram piepildīt arī ideju par vertikālo lauksaimniecību, tādējādi taupot lauksaimniecības zemi un uz vietas audzēt bioloģiski tīrus produktus,” klāsta G. Erasmus.

Viesnīcu zīmola Radisson Blu un dravniecības Baltu dravas sadarbība aizsākās pirms trim gadiem, kad uz viesnīcas Radisson Blu Elizabete jumta iepretim Vērmanes dārzam tika izveidota bišu drava ar 12 stropiem. Tolaik bites uz viesnīcas jumta rosījās no 17. jūnija līdz 18. jūlijam, kas tām ļāva saražot vairāk nekā 300 kilogramus medus. Pēc tam sadarbībā ar Madonas alusdarītavu tika izgatavots medalus “BEER”, kas tika tirgots viesnīcas bārā.

Foto: publicitātes

2

TOP Komentāri

avatar
2 Komentāra topiki
0 Raksta atbildes
0 Sekotāji
 
Vislielākā reakcija
Karstākais komentāru topiks
2 Komentāru autori
JReimo Nesenie komentāru autori
jaunākie vecākie vispopulārākie
Reimo
Viesis
Reimo

:))

J
Viesis
J

Pilsētas medu es laikam neēstu