Spāņu mīms Karloss Martiness aprīlī uzstāsies Latvijā

Mīma valoda ir ļoti personiska, tai nav nepieciešams tulkojums vai skaidrojums.  Mākslinieks ieved skatītāju maģiskajā klusuma pasaulē, vēstot stāstus bez vārdiem. Tā ir vienreizēja pieredze piedzīvot teātri vistīrākajā tā formā, kur darbojas tikai aktieris un skatītājs – vienīgās divas komponentes, bez kurām teātris nav iedomājams. Karloss uz skatuves ir viens – bez citiem aktieriem, rekvizītiem vai scenogrāfijas. Nepasakot ne vārda, klusuma valodā Karloss spēj uzrunāt jebkuru cilvēku – no mazuļa līdz sirmgalvim.

Gadā, kad pasaule atzīmē Reformācijas 500. gadskārtu, aktieris svin 35 gadus kopš savas ķermeņa valodas “reformācijas”, šajā laikā pierādot, ka pantomīma ir dzīvs un laikmetīgs mākslas un sarunas veids. Karloss Martiness: “Manas profesionālās karjeras sākumā daudzi bija skeptiski, sakot, ka pantomīma ir vecmodīga, tai nav nākotnes. Tas mani mudināja reformēt tradicionālo izpratni par pantomīmu, izkopt tehniku un attīstīt stāstus.”

Karloss Martiness Latvijas skatītājiem piedāvās divas atšķirīgas programmas – izrādi Laiks svinēt un programmu ģimenēm Maģiskā klusuma pasaule. Pantomīmas izrādes varēs apmeklēt Rīgā, Liepājā, Ventspilī, Valmierā, Jēkabpilī, Morē un Mārupē.

Izrādes “Laiks svinēt” pirmajā daļā Karloss Martiness piedāvā savu raksturīgāko etīžu izlasi. Tomēr tikai norises dienā, sastopoties ar publiku, viņš izvēlēsies, kurus stāstus no savas slīpēto dārgakmeņu kolekcijas viņš parādīs uz skatuves: draiski lidojošo tauriņu vai kabatas pulksteni, kas izstāsta ģimenes hroniku, vai nenovīdīgo nemiernieku bārddzini.

Otrajā programmas daļā tiek attīstīta tēma, kas vienmēr intriģējusi mākslinieku – tā ir par laiku. Karloss Martiness pieiet šai transcendentālajai tēmai ar ironiju un humoru, kas atver durvis cerībai.

“Laiks svinēt” ir izrāde, kas ved skatītāju priecīgā ceļojumā, aicinot pārvarēt klusuma robežas un ļauties neapturamām fantāzijas iedomām, vienlaicīgi attaisnojot aktiera 35 gadu seno un pamatīgo lēmumu kļūt par pantomīmas mākslinieku.

Pantomīmas izrāde Laiks svinēt būs skatāma:

1. aprīlī plkst. 16.00 Mores Tautas namā

2. aprīlī plkst. 14.00 Rīgas Kongresu namā

5. aprīlī plkst. 18.30 Valmieras drāmas teātrī

6. aprīlī plkst. 19.00 Liepājas koncertzālē “Lielais dzintars”

7. aprīlī plkst. 20.00 Ventspils Pārventas bibliotēkā

Īpaši Latvijas skatītājiem Karloss Martiness ir sagatavojis programmu ģimenēm – Maģiskā klusuma pasaule. Mākslinieks atver durvis uz klusuma pasauli, kur neiespējamais kļūst par īstenību. Iztēle pārvērš visu: slota var slaucīt vai kļūt par svaru stieni, pārvērsties zobenā vai ceļa spieķī. Spogulis atspoguļo virkni neprognozējamu masku. Tauriņš pārvar skatuves robežas un satiekas ar dažiem īpašiem draugiem skatītāju zālē. Kāpnes, ziedi, akmeņi, kas maina formu un izmēru, kabatas pulkstenis un konfekšu kaste ar visdažādākajām garšām.

Izrāde iepazīstina mazus un lielus skatītājus ar pantomīmas pasauli – vietu, kur vārdus aizstāj kustība, žesti, mīmika un vizuālā izteiksme. Klusums ir māksla. Māksla, kuru ikviens skatītājs var pārnest mājās un mēģināt pats.

Izrādi ģimenēm Maģiskā klusuma pasaule varēs noskatīties:

4. aprīlī plkst. 18.00 Jēkabpils Tautas namā

8. aprīlī plkst. 18.00 Mārupes Kultūras namā

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar