Sociālie aprūpētaji apgūst digitālas prasmes

„Carer+” ir pilotprojekts, kura mērķis ir attīstīt informācijas un komunikācijas tehnoloģiju zināšanas un prasmes gan aprūpes sektorā stādājošajiem, gan aprūpējamajiem senioriem, iepazīstināt ar jauniem un viegli izmantojamiem tehnoloģiju rīkiem, kas balstīti uz internetu un ir pielāgoti gados veciem cilvēkiem. Projekts tiek īstenots vairākos posmos līdz 2015. gada martam.Latvijā „Carer+” pilotprogrammas īstenotāji ir Latvijas Samariešu apvienība un Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija – LIKTA.

„Šodien vairumā Eiropas valstu sabiedrības novecošanās ir nopietns izaicinājums. Pētījumi liecina, ka arvien lielāks skaits senioru sāk izmantot tiešsaistes pakalpojumus, modernās informācijas un komunikācijas tehnoloģijas var radikāli uzlabot to dzīvi. Digitālās iespējas ļauj padarīt efektīvāku arī pašu aprūpes procesu, gan automatizējot virkni funkciju, gan nodrošinot jaunas iespējas,” par jaunām iespējām aprūpes jomā stāsta LIKTA prezidente Signe Bāliņa.

„Daudzi Eiropā veikti pētījumi ir pierādījuši, ka, iedrošinot lietot modernās tehnoloģijas, apmācot cilvēkus, iespējams krietni uzlabot dzīves kvalitāti un veicināt aktīvu laika pavadīšanu mājās vientuļiem un aprūpejamiem cilvēkiem, tajā pat laikā radot piederības sajūtu sabiedrībai. Šis projekts noteikti ir ieguvums sociālās vides uzlabošanai un iespēja celt aprūpējamo cilvēku dzīves kvalitāti,” saka Latvijas Samariešu apvienības pilotprojekta „Carer+” vadītājs Kalvis Ozoliņš.

„Carer+” projektā no Rīgas ir iesaistīti 40 sociālie aprūpētāji, kuri ir vecumā lielākoties no 56 līdz 61 gadiem, 40 aprūpējamie seniori, kā arī 10 aprūpētāji un 10 aprūpes saņēmēji Latvijas reģionos. Šomēnes visi projektā iesaistītie aprūpes darbinieki ir uzsākuši strādāt ar planšetdatoriem, bet jūnijā planšetes nonāks arī projektā iesaistīto aprūpējamo senioru rīcībā. Projekta ideja ir uzlabot aprūpējamo cilvēku ikdienas dzīves kvalitāti, komunikāciju un aktīvu laika pavadīšanu mājās, tajā pašā laikā radot piederības sajūtu sabiedrībā. 

Pilotprogramma tiek īstenota 5 valstīs – Latvijā, Francijā, Rumānijā, Spānijā un Itālijā, kopumā projektā iesaistot 500 aprūpes darbiniekus.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar