Sliktas pašsajūtas cēlonis – sausais gaiss apkures sezonā

Domājot, ko vēl darīt lietas labā, lai ekonomētu energoresursus un ietaupītu uz apkuri, jāpiebilst – ja vien telpā ir iespēja gaisa temperatūru regulēt, vēsāka istaba no veselības viedokļa noteikti ir labāka nekā pārkurināta. Apkures sezonā sauss gaiss kļūst par galveno aizdomās turamo, kas veicina arī biežu slimošanu. Kā no šīm veselības problēmām varētu izvairīties, padomus sniedz aptieku tīkla Apotheka sertificētā farmaceite Ivanda Krastiņa. 

Par pārmērīgi sausu gaisu telpās var liecināt ne tikai ādas stāvoklis, bet arī dažādas veselības problēmas – biežs balss aizsmakums, regulāras iesnas, klepus, kairinājuma sajūta acīs. Arī tad, ja novērojat, ka mati un apģērbs arvien biežāk elektrizējas, palielinās putekļu daudzums telpās, uz koka mēbeļu virsmām sāk parādīties plaisas vai arī katru otro trešo dienas ir vajadzība laistīt istabas augus, tie ir signāli, kas norāda uz pārāk sausu gaisu telpās. 

Biežākās sausa gaisa radītās veselības problēmas un ieteikumi pašsajūtas uzlabošanai:

  • Jau atkal elpceļu saslimšanas!

Cilvēks diennakts laikā ieelpo un izelpo aptuveni 22 000 reižu, tāpēc cilvēka pašsajūtu nosaka gaisa kvalitāte un mitrums. Tikai tad, ja gaisa mitruma līmenis telpās ir 40–55 %, tas palīdz uzturēt optimālu mitruma līmeni arī ādā un gļotādā. Apkures sezonā gaisa mitrums telpās bieži nepārsniedz pat 20 %. Deguna, mutes dobuma un acu gļotāda zaudē mitrumu un līdz ar to cieš arī galvenā gļotādas pamatfunkcija – spēja aizsargāt organismu. “Sausā gaisā gļotādas izdalītais sekrēts kļūst biezāks, elpceļu pašattīrīšanās tiek apgrūtināta un pieaug slimību risks, jo vīrusi, putekļi, kairinātāji un alergēni uz sausas gļotādas virsmas var atrasties ilgāku laiku, ātrāk ierosinot dažādas slimību izpausmes: iesnas, klepu, kakla sāpes, problēmas ar balss aizsmakumu,” skaidro Apotheka farmaceite Ivanda Krastiņa. 

Ja nakts laikā jūtama sausuma sajūta kaklā un rīklē, tas norāda uz to, ka vajadzētu padomāt par nepieciešamību mitrināt gaisu telpās. “Arī tad, ja bērni regulāri slimo ar elpceļu slimībām vai balssaišu iekaisumu – laringītu, vienai slimošanas epizodei seko nākamā, sauss gaiss būs viens no ticamiem iemesliem,” piebilst Apotheka farmaceite Ivanda Krastiņa. 

Ieteikums: Mitrināt gļotādas!

  • Uzņemiet pietiekamu šķidruma daudzumu, dzerot ūdeni, zāļu tējas.
  • Konsultējoties ar ārstu vai farmaceitu, variet lietot hialuronskābi kapsulu veidā, kā arī A un E vitamīnus, jo tie ir atbildīgi arī par ādas, gļotādas mitrināšanu un barošanu.
  • Ja sausa gaisa dēļ apkuras sezonā radušās problēmas ar deguna gļotādu, situāciju var uzlabot, lietojot jūras ūdeni saturošus aerosolus un mitrinošos gēlus. Tikai jāatceras, ka ar šiem līdzekļiem vien sausu gaisu novērst nevar, vien uzlabot savu pašsajūtu.

  • Sausās acs sindroms

Ja darba vietā ir sauss gaiss, darbinieki biežāk sūdzas par acu asarošanu, niezēšanu un kairinājuma sajūtu. “Strādājot pie datora, cilvēks acis mirkšķina daudz retāk, nekā parasti. Ja papildus tam telpā būs arī sauss gaiss, acis ilgstoši tiek turētas atvērtas un netiek mirkšķinātas, asaru slānītis iztvaiko ātrāk, radot nepatīkamu sajūtu acīs. Līdzīgas sūdzības izjūt arī tie, kuri tumsā skatās televizoru,” skaidro Apotheka farmaceite Ivanda Krastiņa un iesaka – pat tad, ja ārā ir drēgns, tik un tā maksimāli daudz laika vēlams pavadīt svaigā gaisā, būt aktīviem, jo tas ir labākais veids, kā stiprināt veselību kopumā.

Ieteikums: Mitrināt gaisu telpās!

  • Visefektīvākais risinājums ir speciālie mitrinātāji – ultraskaņas, karstā tvaika vai kompleksie, kas nodrošinās telpās optimālu mikroklimatu. 
  • Radiatora tuvumā var novietot trauciņu ar ūdeni vai uzlikt uz radiatoriem mitru frotē dvieli.
  • Telpaugi un to laistīšana palīdz attīrīt un mitrināt gaisu. 
  • Regulāri jāveic telpu mitro uzkopšanu.
  • Ja ir iespēja regulēt temperatūru, istabās, kur ikdienā uzturaties retāk, ieteicams termostatu noregulēt uz zemāku atzīmi. Jo vēsāks gaiss telpā, jo labāk izdosies noturēt mitruma līmeni.
  • Lai gaiss telpās cirkulētu normāli, lielās, smagnējās mēbeles ieteicams atbīdīt no vēsākajām istabu sienām.
  • Mazgājoties dušā, ieteicams atstāt vannasistabas durvis atvērtas. Tad mitrais gaiss nonāks arī citās telpās.

  • Ādai arī slāpst!

Sausā gaisa ietekmē arī āda daudz jutīgāk reaģē uz kairinājumiem – niez, lobās, pastiprināti zaudē mitrumu, tāpēc apkures sezonā jo īpaši jādomā, kā ādu papildus mitrināt. “Var lietot ķermeņa krēmus un losjonus, kas satur urea vielu – tā palīdz ādai saglabāt mitruma līmeni. Piemēroti būs arī mitrinoši sejas krēmi, kuru sastāvā ir hialuronskābe – tos ieteicams lietot vakaros vai tad, ja plānots telpās pavadīt vismaz 2–3 stundas pirms iziešanas ārā aukstā gaisā. Noder arī krēmi un losjoni, kuru sastāvā ir omega taukskābes, jo tās veido uz ādas lipīdu aizsargkārtiņu, kas neļauj tik ātri iztvaikot šķidrumam,” iesaka Apotheka farmaceite Ivanda Krastiņa. 

Tā kā sauss gaiss veicina arī lūpu sprēgāšanu un plaisāšanu, šiem gadījumiem ieteicams kāds biezākas konsistences lūpu balzams, kas satur vairāk aktīvo vielu, bet ikdienā profilaksei noderēs vieglākas tekstūras higiēniskā lūpu krāsa. Jāņem vērā, ka sausā gaisa dēļ mēdz paasināties arī dažādas ādas slimības.

  • Grūtāk koncentrēties

Ir tikai dienas vidus, bet sajūta, ka jau trūkst spēka, nav enerģijas, grūti koncentrēties… Tā var būt, jo, elpojot sausu gaisu, tiek ierobežota skābekļa nokļūšana asinsritē. Pirmā doma – ātrāk atvērt logus un vēdināt telpas. Jā, vēdināt vajag! Taču rudens un ziemas laikā, kad ārā gaiss ir auksts, vēdināšana nekādā veidā neuzlabo mitruma līmeni telpās. Gluži pretēji – aukstajam gaisam ir zems optimālā mitruma daudzums un, ieplūstot telpā, tas vēl vairāk sausina gaisu.

  • Paasinās alerģijas

Šķita, ka alerģija jau sen rimusies, bet te atkal – kņudināšana degunā, asarojošas acis, pilošs deguns. “Arī pie alerģijas paasināšanās var būt vainojams pārāk sauss gaiss telpā. Ilgstoši uzturoties šādās telpās, āda kļūst sausa un jutīga, mazinās organisma aizsargspējas un pastiprinās alerģiju risks, jo sausā gaisā arī putekļi telpā cirkulē intensīvāk,” saka Apotheka farmaceite Ivanda Krastiņa. Mitruma līmeni gaisā samazina ne tikai centrālapkure, bet arī apsildāmās grīdas un dažādas citas elektroniskās ierīces. 

Foto: canva.com

TOP Komentāri

avatar