Skolas direktore Ilze Ose: Virknē Rīgas skolu sešgadniekiem nemaz nebūs vietas

480 sākumskolas skolēni divās maiņās

Esmu Rīgas 64. vidusskolas direktores p.i., un mūsu skola šobrīd ir viena no tām Rīgas skolām, kurā mācības notiek divās maiņās. Skolas ēka sākotnēji tika celta aptuveni 600 līdz 700 skolēniem, bet 2015./2016. mācību gadā skolā mācās 1092 bērni. Ja runājam tieši par sākumskolu, jāmin, ka mūsu sākumskolā ir 16 klases, un katrā no tām ir 30 bērni, tātad kopumā 480 bērni. Bērni ilgstoši mācās divās maiņās – 3. un 4. klašu skolēniem stundas sākās pat 12.00 dienā, un nereti beidzas ap 17.00 vai 17.30 vakarā, kas rada virkni problēmu – vecākiem ir grūtības nogādāt bērnu skolā, jo to nav iespējams saskaņot ar darba laika sākumu, tāpat bērni nevar apmeklēt interešu izglītības nodarbības, kas visbiežāk notiek pēc pirmās mācību maiņas beigām.

Skolēnu skaits ir nemainīgi augsts

Skolēnu skaits jau divus gadu desmitus ir ievērojami liels. Telpas ir pārslogotas, bijām pat spiesti samazināt starpbrīžu ilgumu, lai līdz 18.00 vakarā paspētu novadīt stundas abām skolēnu maiņām. Starpbrīžu saīsināšana apgrūtināja ēdināšanas procesu u.tml., savēlās pamatīga problēmu sniega bumba. Jautājums par skolas telpu paplašināšanu bija samilzis līdz pēdējai stadijai. Šobrīd varam atviegloti uzelpot, jo Rīgas pilsēta ir iegādājusies zemi Raunas ielā un ēku Burtnieku ielā 34, kas tiek renovēta. No 1. septembra tajā mācīsies mūsu sākumskolas skolēni. 2017. gadā tiks izbūvēts moderns stadions ar sporta laukumiem, rotaļu un vingrošanas elementiem. Esam gandarīti, ka no 2017. gada 1. septembra visi mūsu skolēni varēs mācīties vienā maiņā, attiecīgi, arī apmeklēt visas tās interešu izglītības nodarbības, kuras vēlēsies.

Skola ir izvietota lielā mikrorajonā, tāpēc skolēnu skaits ir nemainīgi augsts. Patiesībā, jau šobrīd mēs nespējam nodrošināt vietas skolā visiem bērniem, kuri šeit vēlas mācīties, un patiešām nav skaidrs, kā mēs varētu uzņemt sešgadniekus, ja ministrija apstiprinās šādu reformu.

Nav vietas, kur uzņemt sešgadniekus

Mēs vēlamies, lai bērni var mācīties mūsdienīgās telpās, lai viņi skolā jūtas labi un komfortabli. Saspiest pārāk daudz skolēnus vienā nelielā kabinetā – tas nav risinājums. Sākot izmantot jaunās telpas sākumskolai, varēsim uzelpot mazliet brīvāk, taču arī tas nenozīmē, ka skola varētu uzņemt arī sešgadniekus. Aplēses liecina, ka arī šogad mums būs četras 1. klases. Ja būs ļoti liels skolēnu pieplūdums, kopā ar Rīgas Domi lemsim, vai varam perspektīvā  uzņemt arī piekto 1. klasi. Ja ministrija lems, ka mums jāuzņem arī sešgadnieki, skolai nebūs telpu.

Uz šādu ideju vispār raugos ļoti skeptiski – ir bijuši vairāki mēģinājumi uzsākt pamatizglītības apguvi no sešu gadu vecuma, un tas nav izdevies. Nav skaidrs, kāpēc idejas virzītājiem šķiet, ka tagad tas pēkšņi izdosies. Sešgadniekiem būs jāizveido atbilstošs režīms, maksimāli pietuvināts bērnudārza sistēmai, un šobrīd skola to nevar realizēt. Sešgadniekiem nevar būt tāds pats režīms, kā pārējiem skolēniem – 40 minūšu koncentrēšanās mācībām, sēžot solā, 10 atpūtas minūtes, un atkal turpinās mācības.

Pārslogotās telpās bērni nespēj koncentrēties

Jaunajā sākumskolas ēkā telpas būs vairāk piemērotas pirmo klašu skolēniem – tiks nodalītas mācību un atpūtas zonas, katram skolēnam atvēlot vairāk vietas, taču jāsaprot, ko nozīmē “vairāk”, ja sākumskolā ir 480 bērni.

Pastāv noteiktas prasības attiecībā uz to, cik daudz telpas (kvadratūras ziņā) nepieciešams vienam skolēnam. Šobrīd virkne skolu, tajā skaitā arī mūsu, to nespēj nodrošināt. Pieprasījums uz vietām sākumskolā ir tik liels, ka klases ir aizpildītas līdz maksimumam. Rīgā maksimālais skolēnu skaits vienā klasē ir 34, mums faktiski klasēs nav vietas tik daudz soliem, tāpēc katrā ir 30 – 32 skolēni. Tas ir ļoti daudz! Telpas noslogotība nozīmē, ka bērnam nav pārāk daudz vietas, kur izvērsties, tad attiecīgi ietekmē spēju noturēt uzmanību, un ar laiku tas var izpausties arī uzvedības problēmās.

Projekts izmaksāja 3,6 miljonus eiro

Mēs esam priecīgi, ka sākumskolai būs jaunas telpas, kas noteikti uzlabos arī izglītības kvalitāti un sekmes, bet sešgadnieku pievienošanās radītu jaunas problēmas. Sešgadniekiem būtu vajadzīgas vēl papildus telpas, iespējams, arī atsevišķi iekārtota telpa diendusai u.tml., kas, protams, atkal radīs izmaksas. Skolas jauno telpu projekts, kas ļauj izvietot aptuveni 480 bērnus, Rīgas Domei izmaksāja 3,6 miljonus eiro (summā gan nav iekļauta visa telpu aprīkošana). Tas gan ir ļoti vispārīgs un tehnisks aprēķins, bet mūsdienu prasībām atbilstoša mācību vides nodrošināšana vienam skolēnam Rīgas Domei izmaksāja aptuveni 7 500 eiro. Pēc Centrālās statikas pārvaldes datiem 2016. gadā Latvijā ir aptuveni 17 412 sešgadnieki, tātad, lai katram no šiem bērniem nodrošinātu mūsdienīgu, komfortablu un labiekārtotu mācību vidi, nepieciešami aptuveni 130, 5 miljoni eiro.

Protams, ir izglītības iestādes, kurās ir samazinājies skolēnu skaits un kurās ir brīvas vietas, taču tas nozīmē, ka nav brīvas iespējas izvēlēties, kurā skolā bērnam mācīties. Būs jāmācās tajā, kurā ir brīva vieta, nevis tajā, kurā vēlētos vai kura ir tuvāk mājām.

Autore: Rīgas 64. vidusskolas direktora p.i. Ilze Ose

Foto: publicitātes

4

TOP Komentāri

avatar
4 Komentāra topiki
0 Raksta atbildes
0 Sekotāji
 
Vislielākā reakcija
Karstākais komentāru topiks
1 Komentāru autori
ReingVieteviabs Nesenie komentāru autori
jaunākie vecākie vispopulārākie
Charleszex
Viesis
Charleszex

wh0cd643867 non prescription cialis purchase allopurinol over counter

viabs
Viesis
viabs

That’s it. That’s all you have to do to find a licensed cannabis store in your area authorized to deliver weed. It doesn’t get more discrete or convenient than that. There’s nothing wrong or unsafe with buying cannabis online, as long as you are buying from the right people! Never ever buy weed off of a site like Craiglist, or through social media like Facebook is asking to get busted. Be smart. School’s out! If the thought of going into a retail setting overwhelms you,  you have options! Some provinces and territories offer online cannabis sales where you can have… Lasīt tālāk »

Viete
Viesis
Viete

Click & Collect E.l.f. is first and foremost a makeup brand, so it’s no surprise its skin care works beautifully under face products. That includes its eye cream, which contains a blend of peptides and hyaluronic acid. Together, they plump and hydrate the under-eye area to ensure makeup doesn’t sink into any wrinkles or fine lines. Peptides are also helpful for dark circles, particularly if they occurred as a result of a lack of collagen. The amino acid stimulates collagen production, which in turn helps to bring some of that volume back to the area. As we mentioned before, if… Lasīt tālāk »

Reing
Viesis
Reing

Hours of OperationM-F, 8:00 am to 5:00 pm Seasoned small business owners might have a network of financiers, but for up-and-coming entrepreneurs, securing funding before you’ve had a chance to prove yourself can be tricky.  What’s essential to your business? Do you need the slick, custom-designed website when you’ve only perfected three items for your new online store? Could you do with creating a Facebook page to promote your business locally, instead? Or, would it make more sense for you to post your products for sale on a site like Etsy? Would it make more sense for you to design… Lasīt tālāk »