SKDS: Katra piektā respondenta viedierīce ir inficēta ar vīrusu programmu

Domājot par to, kā stāties pretī uzbrukumiem digitālajā vidē, vairums tehnoloģiski izveicīgu cilvēku jau ir iepazinuši populārākās ļaunprātīgo programmatūru standarta formas: pikšķerēšanu, reklāmprogrammatūru, spiegprogrammatūru, vīrusus un citas. Attīstoties tehnoloģijām, arī kibernoziedznieki meklē jaunus veidus kā iegūt jūsu informāciju.

Tehnoloģiju uzņēmuma Huawei un pētījumu centra SKDS kopīgi veiktais pētījums – “Iedzīvotāju pieredze un informētība par drošību un privātumu internetā, un uzbrukumiem digitālajā vidē”, atklāj, ka katra piektā respondenta viedierīce ir inficēta ar vīrusu programmu. Aptaujā pieminēti gadījumi, kad ir arī uzlauzti sociālā tīkla konti vai e-pasti, notikusi privāto datu noplūde internetā, vai arī kāds no malas veicis nesankcionētu piekļuvi bankas konta informācijai. Lai arī  61% iedzīvotāju norādīja, ka zina, kā aizsargāt savus privātos datus, un nav saskārušies ar nevienu no šiem iepriekšminētajiem gadījumiem, pārējiem gan šīs zināšanas ir diezgan vājas.

Padomi, kā droši lietot viedierīces

Līdzīgi kā “COVID-19” vīrusa dēļ mainīsies mūsu pasaule, tāpat arī mums vajadzētu saprast, ka digitalizācijai atpakaļceļa nav. Šī epidēmija mums visiem ir parādījusi, ka mūsdienu ikdienas dzīve, darba vide ir cieši  saistīta ar digitālo vidi.

Lūk daži ieteikumi jūsu digitālās vides aizsardzībai, kas ir svarīgi šajā jaunajā situācijā, kurā mēs šobrīd dzīvojam:
– lūdzu, atcerieties regulāri saglabāt un dublēt privātos un darba datus,
– pārbaudiet savus privātuma iestatījumus sociālajos medijos,
– pārbaudiet, vai visās jūsu ierīcēs ir atbilstošas ​​paroles, pin kodi un biometriskā informācija,, – pārbaudiet, kādas ir jūsu dotās atļaujas dažādām aplikācijām, izvērtējiet to nepieciešamību,
– izdzēsiet nevajadzīgās lietojumprogrammas un aplikācijas, šādi ne vien ietaupīsiet vietu ierīcē, bet arī samazināsiet iespējamību, ka lietojumprogrammas darbojas slikti,
– regulāri mainiet mājas rūtera paroli,
– lūdzu, pārbaudiet savus on-line iepirkšanas paradumus un uzticieties tikai tiem pārdevējiem, kurus jūs patiešām zināt.

Papildus drošības pasākumi, ko jau ievērojam

Aptaujas ietvaros iedzīvotājiem tika lūgts arī minēt, kādus drošības pasākumus viņi ievēro, rūpējoties par savu datu drošību digitālajā vidē, un visbiežāk aptaujātie norādīja, ka ievēro šādus drošības pasākumus: never vaļā e-pastus un to pielikumus no nezināmiem un aizdomīgiem sūtītājiem (76%), never vaļā saites, kas ievietotas e-pastos no nezināmiem sūtītājiem (72%), lieto antivīrusu programmas un regulāri tās atjauno (61%).

Pētījumā novērots, ka iedzīvotāji ar augstāko izglītību vairāk ievēro visus iepriekš minētos drošības pasākumus, nekā iedzīvotāji ar vidējo vai pamatizglītību.

Par pētījumu:

Tehnoloģiju uzņēmuma Huawei  pētījums “Iedzīvotāju pieredze un informētība par drošību un privātumu internetā, un uzbrukumiem digitālajā vidē” tapis sadarbībā ar tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centru SKDS šā gada janvārī, aptaujājot 1005 Latvijas iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 75 gadiem. 

TOP Komentāri

avatar