SKDS aptauja: katrs ceturtais vecāks nezina, kā risināt bērna uzvedības problēmas

Katrs ceturtais vecāks atzīst, ka nezina, kā risināt bērna uzvedības problēmas, piemēram, agresiju bērnudārzā vai skolā. 15% aptaujāto ir meklējuši palīdzību, savukārt 10% nezina, kā un kur uzvedības problēmas risināt, noskaidrots SKDS aptaujā* 4–9 gadus vecu bērnu vecākiem. 1. jūnijā, Starptautiskajā bērnu aizsardzības dienā, Latvijas Bērnu atbalsta fonds (LBAF) un farmācijas uzņēmums “Olainfarm” aicina īpašu uzmanību pievērst bērnu emocionālajai audzināšanai, mēģinot izprast uzvedības iemeslus, nevis nosodīt vai atstumt.

Būtu vērtīgi apzināties, ka katrs bērns ir pelnījis izaugt drošā vidē, kur viņu saprot, mīl un pieņem, neraugoties uz dzīves nobruģētiem pagriezieniem. Diemžēl tieši drošības un mīlestības trūkums vai, gluži pretēji, pāraprūpe nereti noved pie psiholoģiskām problēmām jau agrā bērnībā. 4–9 gadu vecums ir laiks, kad ar bērniem var strādāt visefektīvāk, lai pēc tam pusaudža gados problēmas nenāktos risināt pāraudzināšanas iestādēs. Lai kā vecākiem gribētos, uzvedības problēmas nepāries pašas no sevis, tāpēc mums visiem kopā ir jāiesaistās un jāpalīdz bērniem justies labāk, bet vecākiem – labāk saprast savu bērnu,” saka LBAF valdes loceklis Kaspars Markševics.

Starptautiskajā bērnu aizsardzības dienā tradicionāli tiek pievērsta uzmanība bērnu tiesībām, taču AS “Olainfarm” aicina par bērnu emocionālo veselību domāt ik dienu. “Mums rūp, lai nākotnes sabiedrība, nākamie pieaugušie, ir emocionāli un mentāli stipri, tas ir stipras un pašapzinīgas nācijas pamats. Tāpēc mums ir svarīgi jau šodien iesaistīties diskusijā un aktivitātēs, kurās atklāti runājam par ģimenes un pieaugušo lomu, kas ietekmē bērnu uzvedību un emocijas. Šodien, Starptautiskajā bērnu aizsardzības dienā, aicinām vecākus runāt ar saviem bērniem par to, kā viņi jūtas savā ģimenē, savā dzīvē, meklēt cēloņus uzvedības izpausmēm, kas traucē pašam bērnam un apkārtējiem un, ja nepieciešams, vērsties pēc profesionālas palīdzības. Uzvedības problēmas noteikti nav bērnu vaina, tas ir ārējo apstākļu rezultāts, ko var mainīt un risināt,” pauž AS “Olainfarm” valdes priekšsēdētājs Jānis Buks.

Starptautiskās bērnu aizsardzības dienas pirmsākumi meklējami 1954. gadā, iestājoties par bērnu tiesībām, tajā skaitā pieejamību izglītībai, kā fundamentālu cilvēktiesību jautājumu. Šo dienu dažādās pasaules valstīs atzīmē dažādos datumos, tostarp 1. jūnijā, kad to darām arī Latvijā.

* Minētie dati ir daļa no aptaujas “Bērni ar uzvedības problēmām”, ko veicis pētījumu centrs SKDS pēc Latvijas Bērnu atbalsta fonda un AS “Olainfarm” pasūtījuma, lai aizsāktu plašāku diskusiju par bērniem ar uzvedības problēmām un iespējamiem īstermiņa un ilgtermiņa risinājumiem. Aptauja veikta 2022. gada maijā, aptaujājot 350 respondentu, kuriem ir 4–9 gadus veci bērni.

Foto: pexels.com

TOP Komentāri

avatar