Sievietes kopumā ir mazāk nobažījušās par kiberdraudiem

Šāda attieksme ir bīstama galvenokārt tāpēc, ka kibernoziedznieki vienādi interesējas par lietotāju datiem un naudu neatkarīgi no dzimumu atšķirībām.

Katrs ceturtais aptaujātais vīrietis (27%) Eiropā piekrīt apgalvojumam, ka viņš var kļūt par kibernozieguma upuri, bet tikai 18% Eiropas sieviešu tic šādai iespējai. Turklāt saskaņā ar aptauju sievietes vidēji par kiberdraudiem zina mazāk nekā vīrieši. Piemēram, Eiropā par izspiedējvīrusiem nav informēti 26% vīriešu un 39% sieviešu, par mobilajām ļaunprogrammatūrām – 21% vīriešu un 34% sieviešu un tā tālāk.

Zinot nedaudz mazāk par viņām draudošajām briesmām, sievietes arī biežāk nevērīgi izturas pret aizsardzību no kiberdraudiem. Ļaujot citiem cilvēkiem (piemēram, bērniem, draugiem vai kolēģiem) lietot savu galveno ierīci, 32% Eiropas sieviešu neko nedara, lai aizsargātu savus datus, jo “nesaskata riskus”. Vīriešu vidū šādi rīkojas tikai 28%. Eiropā drošības risinājumus savās ierīcēs neizmanto 9% vīriešu un 12% sieviešu.

Salīdzinot šis atbildes ar informāciju par kiberdraudiem, kādiem aptaujātie interneta lietotāji ir bijuši pakļauti gada laikā, noskaidrojas, ka Eiropā ar ļaunprogrammatūrām vairāk saskaras vīrieši (37% salīdzinājumā 21% sieviešu), kā arī šāda kiberuzbrukuma radītos izdevumus biežāk sedz vīrieši (17% salīdzinājumā ar 14% sieviešu). Zīmīgi, ka vīrieši vairāk tērē naudu, lai iegādātos īpašas programmas, kas ļauj attīrīt sistēmu vai to turpmāk aizsargāt, savukārt sievietes biežāk vēršas pēc palīdzības pie IT speciālistiem.

Tomēr pastāv draudi, ar ko vairāk saskaras vīrieši, piemēram, ar kiberuzbrukumiem, kuru mērķis ir finanšu datu zādzība, Eiropā gada laikā ir saskārušies 54% vīriešu un tikai 49% sieviešu. Iespējams, tas ir saistīts ar faktu, ka atšķirībā no citiem draudiem finanšu darījumu drošība vairāk satrauc daiļā dzimuma respondentes. Piemēram, par iespējamu krāpšanu ar bankas kontiem tiešsaistē raizējas 59% vīriešu un 64% sieviešu, bet 46% vīriešu un 51% sieviešu jūtas neaizsargāti norēķinu laikā internetā. Turklāt respondentes Eiropā nedaudz vairāk raizējas par to, ka kāds varētu viņas novērot caur viņu tīmekļa kameru (44% salīdzinājumā ar 39% vīriešu).

“Reālajā pasaulē jūs varat mierīgi staigāt pa ielām, taču jūs vienmēr atceraties, ka bezatbildīga attieksme pret savām vērtīgajām lietām paaugstina iespēju piesaistīt zagļu uzmanību. Viss tas pats attiecas arī uz noziedzību internetā: ne visiem lietotājiem draud saskare ar svarīgu datu zaudējumu vai finanšu krāpšanu internetā, taču drošas uzvedības tīmeklī noteikumu ievērošana un atbilstošu aizsardzības līdzekļu lietošana ļauj līdz minimumam samazināt šādu iespēju,” dod padomu Kaspersky Lab Mājas lietotāju produktu pārvaldības nodaļas vadītāja Jeļena Harčenko.

Kaspersky Lab risinājumi Kaspersky Internet Security – Multi-Device un Kaspersky Total Security – Multi-Device dod iespēju lietotājam justies pasargātam no visu veidu kiberuzbrukumiem visās ierīcēs, vai tās būtu Windows, Mac vai Android platformas. Cita starpā izstrādājumi ietver speciālu tehnoloģiju tiešsaistes finanšu darījumu aizsardzībai Safe Money* un moduli Webcam Protection*, kas informē ierīces īpašnieku par katru savienojumu ar tīmekļa kameru. Turklāt uzņēmuma drošības risinājumi ir ērti un saprotami pat nepieredzējušiem lietotājiem.

* Safe Money ir pieejama operētājsistēmām Windows un OS X. Webcam Protection ir saderīgs ar operētājsistēmu Windows.

TOP Komentāri

avatar