Sievietes intīmā veselība – speciālistu padomi

Sievietes intīmajai veselībai, kā arī veselībai kopumā, ir jāpievērš īpaša uzmanība – ne vien tad, kad parādās kādas sūdzības, bet regulāri. Kas jāņem vērā un kādi ir katram vecumam būtiskākie aspekti, stāsta BENU Aptiekas piesaistītā eksperte, Veselības centrs 4 ārste-rezidente ginekoloģijā Jeļizaveta Murzina un BENU Aptiekas klīniskā farmaceite Ļubova Blaževiča.

Runājot par ikdienas intīmo veselību, pastāv kopējie pamatprincipi, taču tie dažādos sievietes vecumos atšķiras, stāsta J. Murzina. Agrāk intīmās veselības jautājumi ir bijuši tabu tēma, par tiem nebija pieņemts runāt, tādēļ vēl joprojām ne visas sievietes var brīvi runāt par savu intīmo veselību. Arī gadījumā, ja daudzus gadus cieš no kādām sūdzībām. 

Intīmā veselība dažādos vecumos

Sievietes intīmo veselību un pašsajūtu lielā mērā ietekmē sievietes vecums, un sievietes mūža periodus var sadalīt sekojoši:

Pubertāte. Šajā periodā var novērot hormonālā līmeņa svārstības, kuru dēļ var būt neregulāras menstruācijas, pastiprināti izdalījumi no dzimumceļiem, asiņošanas epizodes. Īpaša uzmanība jāpievērš intīmai higiēnai! Nav vēlams lietot ziepes un jābūt uzmanīgām ar citiem mazgāšanas līdzekļiem, piemēram vannas putām vai sāli. Ja meitenei laicīgi nesākās mēnešreizes, noteikti jādodas pie bērnu ginekologa.

Reproduktīvais periods. Šajā periodā nostabilizējās menstruālais cikls, un novēro visaugstāko estrogēnu līmeni. Runājot par maksts mikrofloru (kurai ir liela nozīme), laktobaktērijas ir dominantās baktērijas, un to iztrūkums arī rada mikrofloras pārmaiņas, kas bieži vien nosaka sūdzības un maksts gļotādas iekaisumus. Izdalījumi mainās atkarībā no menstruālā cikla.

Šim periodam ir pieejams īpaši plašs intīmās higiēnas līdzekļu klāsts – higiēnas ziepes, losjoni, geli u. c. Noteikti tiek rekomendēti aptiekā nopērkamie līdzekļi, un jāskatās, lai būtu neitrāls pH līmenis. Svarīgi arī padomāt par palīglīdzekļiem menstruāciju laikā – higiēniskām paketēm, piltuvītēm u. c. Taču jābūt uzmanīgiem ar tamponiem – ja tos lieto, tie ir regulāri jāmaina. Tie var izmainīt maksts pH līmeni, izraisīt mikrotraumas, ja maksts gļotāda ir pasausa. Alternatīva būtu – menstruālas piltuvītes. Tās ilgtermiņā ir ekonomiski izdevīgākas, videi draudzīgākas, kā arī neizraisa problēmas, kas saistītas ar tamponu lietošanu. Tām ir pieejami vairāki izmēri un dizaini, un tās ļauj sievietei būt fiziski aktīvai menstruāciju laikā. Protams, tām ir arī savi mīnusi, piemēram, sākumā var būt neērtības piltuvītes nomaiņas procesā, bet pie tā pierod, uzsver J. Murzina.

Pēcdzemdību periods. Šis reproduktīvā vecuma periods prasa īpašu uzmanību. Bieži vien jaunā māmiņa nepievērš savai veselībai pietiekamu vērību. Agrīnā pēcdzemdību periodā, īpaši ja ir bijuši plīsumi un to sašūšana dzemdību laikā, nepieciešams apmazgāties pēc katra tualetes apmeklējuma. Sākotnēji labāk apmazgāties ar tīru, siltu ūdeni, jo ziepes var radīt kairinājumu, bet pēc tam higiēnā var pievienot arī intīmās ziepes. Jāatceras, ka sešas nedēļās pēc dzemdībām nedrīkst iet karstā vannā, pirtī un īpaši jāseko līdzi savai veselībai. Ja parādās sūdzības par pastiprinātu asiņošanu, stiprām sāpēm vēdera lejasdaļā, paaugstinātu temperatūru, izdalījumiem no dzimumceļiem ar nepatīkamu smaku – jāsazinās ar savu ginekologu! Visiem sievietēm, neatkarīgi no dzemdību veida, tiek rekomendēts laicīgi uzsākt starpenes muskulatūras vingrinājumi, vai t. s. Ķēgeļa vingrinājumus. Grūtniecības laikā, īpaši pēdējos mēnešos, ir stiprāka gravitācijas ietekme uz starpenes muskulatūru. Ja ir bijušas smagas, traumatiskas dzemdības – tad šī muskulatūra var būt vairāk traumēta. Vingrinājumu ideja ir tāda, ka šie muskuļi ir lēnām jāsaspiež un tāpat lēnām jālaiž vaļā. Vingrinājumi jāveic regulāri – tikai tad būs efekts. Ja nav skaidrs, kā šie vingrinājumi jāveic, var doties uz konsultāciju  pie fizioterapeita.

Perimenopauze un menopauze. Perimenopauzes un menopauzes periodā krasi samazinās sievišķo hormonu estrogēna un progesterona līmenis, kas arī nosaka biežākās sūdzības un problēmas šajā periodā. Dabiskās hormonālās svārstības var izraisīt maksts sausumu, kas var radīt nepatīkamas izjūtas intīmās tuvības laikā un ikdienā, iekaisumus un sāpīgu urināciju, niezi un diskomfortu. Laika gaitā var mainīties arī intīmās zonas izskats – lielajām kaunuma lūpām samazinoties, zaudējot tvirtumu vai mainoties zonas pigmentācijai. Arī šajā periodā ir svarīgi atcerēties par starpenes muskulatūras vingrinājumiem. 

Menopauzes periodā sievietēm mēdz parādīties t. s. klimaksa sūdzības: karstuma viļņi, pastiprināta svīšana, garastāvokļa maiņa, ka arī iepriekš minētie lokāli simptomi. Šīs sūdzības nedrīkst ignorēt! Jādodas pie sava ginekologa, lai varētu izvērtēt ārstēšanas iespējas. Tās varētu būt lokāli krēmi vai smēres maksts sausumam, hormonaizstājterapija (HAT) vai jaunākās lāzermetodes, kas ir domātas, ja pacientei ir maksts sausums, sāpes dzimumakta laikā, urīna nesaturēšana, skaidro J. Murzina.

Intīmās veselības padomi visiem vecumiem

Svarīgs aspekts intīmās higiēnas jautājumos, kam jāpievērš uzmanība, ir maksts dabiskā mikroflora. Tā ir katrai sievietei jau no pašas dzimšanas un mainās atkarībā vecuma. Galvenie maksts mikrofloru ietekmējošie faktori ir estrogēnu līmenis (vecums), dzimumdzīve, medikamenti, hormonālā kontracepcija, intīmā higiēna, diēta un blakusslimības. 

Neatkarīgi no vecuma, speciāliste iesaka šādus intīmās veselības padomus ikdienai.

  • Regulāra apskate pie ginekologa reizi gadā.
  • Sūdzību gadījumā (nieze ārējo dzimumorgānu apvidū, sāpes vēdera lejasdaļā, nepatīkami izdalījumi no dzimumceļiem, asiņošana no dzimumceļiem, kas nav saistīta ar menstruācijām, neregulāras menstruācijas utt.) pēc iespējas ātrāk jādodas pie speciālista.
  • Jāizmanto valsts sūtītais uzaicinājums veikt dzemdes kakla un krūts vēža skrīninga pārbaudi.
  • Jāpiekopj veselīgs dzīvesveids, uzturs un jāveic fiziskās aktivitātes.
  • Jāievēro atbilstoša intīmā higiēna (pareiza mazgāšanas līdzekļu izvēle, ērta, no dabīga materiāla ražota apakšveļa).
  • Īpaša vērība jāpievērš, ja pacientei ir blakusslimības (piemēram, cukura diabēts), jo pie cukura diabēta ir biežāk sastopami maksts iekaisumi, tāpēc pie mazākajām sūdzībām ir jādodas pie ginekologa.

Farmaceita padoms

BENU Aptiekas klīniskā farmaceite Ļ. Blaževiča stāsta, ka sievietes aptiekā biežāk konsultējas par piena sēnītes ārstēšanas variantiem, par perimenopauzes un menopauzes simptomus atvieglojošiem līdzekļiem. Farmaceiti ir vienmēr gatavi konsultēt par jebkurām veselības problēmām un to risinājuma iespējām – menstruālās sāpes, premenstruālais sindroms, dzelzs deficīts, piena sēnītes ārstēšana iespējas, maksts sausums, urīna nesaturēšana, higiēnas līdzekļi mazgāšanai, menstruācijām un veselībai. Taču jāatceras, ka veselības sūdzību gadījumā ir jādodas uz konsultāciju pie ārsta!

Tāpat ir pieejams plašs uztura bagātinātāju sortiments sievietes veselībai. Preparātus var sadalīt pa grupām – pusaudzēm domāti vitamīni, sieviešu multivitamīni, kompleksi sievietēm pēc 50 gadiem, menopauzes simptomus atvieglojošie produkti, grūtniecības laikā lietoti multivitamīni, preparāti barojošām māmiņām, intīmo mikrofloru atjaunojoši kompleksi, uztura bagātinātāji vai medikamenti, kas sastāv no viena aktīvā komponenta, piemēram, dzelzs, folijskābes, naktssveces eļļas. To sastāvs ir ļoti dažāds un ietver dažādu augu ekstraktus, vitamīnus, minerālvielas, var saturēt aminoskābes.

Sievietēm domātos multivitamīnu kompleksos atšķirībā no vīriešu vitamīniem parasti ir lielāka kalcija, dzelzs, folijskābes koncentrācija, var būt vairāk taukskābes, B5, B7 un E vitamīna.

Savukārt menopauzes simptomus atvieglojošos preparātos ir sojas pupiņu ekstrakts, kas ir bagāts ar izoflavonoīdiem un darbojas kā fitoestrogēns, sarkanā āboliņa ziedu ekstrakts, linsēklu ekstrakts, gurķumētras auga ekstrakts, eksotisko augu komponenti, piemēram, cimicifugas sakneņa, viteksa augļu, grifonijas sēklu un magnolijas mizas ekstrakti.

Naktssveces eļļa satur polinepiesātinatās taukskābes, kurām ir pierādīta efektivitāte premenstruāla sindroma un menopauzes simptomus atvieglošanā, kā arī ir zināma tās pozitīva ietekme uz ādas un matu stāvokli.

Tikmēr grūtniecēm domātos preparātos svarīga loma ir folijskābes, joda un dzelzs daudzumam, ka arī tajos ir B grupas vitamīni, E vitamīns, cinks, selēns un citi makro un mikroelementi, kā arī reizēm ir pievienotas Omega-3 taukskābes.

Mikrofloru atjaunojošos uztura bagātinātajos parasti ir vairāki intīmajā mikroflorā sastopamie vai to labvēlīgi ietekmējošie laktobaktēriju celmi.

Arī dažām ārstniecisko augu tējām ir efektivitāte sievietes veselības uzlabošanai. Piemēram, rasaskrēsliņa tēju var lietot menstruāla cikla regulācijai, nātres tēju var dzert, ja ir pārāk stipras mēnešreizes, ķimeņu un fenheļa tējas lieto laktācijas stimulēšanai.

Tāpat ir ieteicams izvēlēties higiēnas līdzekļus no dabīgām un videi draudzīgām sastāvdaļām. Ieteicams izvēlēties intīmos mazgāšanas līdzekļus ar atbilstošu pH līmeni, bez stiprām smaržvielām. 

Rūpēsimies par sevi un būsim veselas!

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar