Septiņas svarīgas tendences restorānu pasaulē 2015.gadā

 

Miniatūras porcijas

Teju ikviens vismaz reizi ir apjucis, pētot restorāna ēdienkarti un nespējot izvēlēties starp vairākiem gardiem ēdieniem. Taču šai problēmai ir risinājums! Pasaules šefpavāri ir pārliecināti, ka 2015.gadā neapšaubāma tendence būs klasisko ēdienu miniatūras porcijas. Tādējādi, baudot maltīti, būs iespēja nogaršot vairākus piedāvātos ēdienus. Latvijā gardēži miniatūrām porcijām lielākoties dod priekšroku svētku reizēs vai plašās ballītes, taču tā ir iespēja sarīkot sev dzīres arī parastās sestdienas vakariņās, atzīst restorāna „Aqua Luna” šefpavārs.

 

„Gudrās” maltītes viedierīcēs

Pasaulē aizvien populārākas sāk kļūt restorānu uzturētas viedtālruņu lietotnes, kas ļauj rezervēt galdiņu, izvēlēties vēlamo no ēdienkartes, saņemt un apmaksāt rēķinu. Iespējams, šādi maltītes ieturēšana kļūst ērtāka un arī interesantāka, tomēr nekas nevar aizstāt personisku attieksmi un apkalpošanu, uzsver Kašina. Viņa norāda, ka restorāns nekad nebūs izcils bez augsta līmeņa apkalpošanas uz vietas. Savlaicīga galdiņu pasūtīšana un iepriekšēja ēdienu izvēle internetā jau ir teju pašsaprotama lieta.

 

Ēdieni bez gaļas – vēl vairāk un garšīgāk

Aizvien vairāk cilvēku izvēlas kļūt par veģetāriešiem, vegāniem vai vismaz ierobežot gaļas lietošanu uzturā. Tādēļ arī aizvien biežāk restorāni velta lielas pūles, lai izveidotu plašas, interesantas veģetāro maltīšu ēdienkartes. Tās kļūst aizvien populārākas, jo ir tik daudz iespēju – garšvielu un piedevu – kā pat visparastāko dārzeni padarīt par izcilu garšas baudījumu. 

 

Bekons – netradicionāla piedeva parastiem ēdieniem

Tradicionālo brokastu ēdienu – bekonu – ēd ne tikai ceptu vai kūpinātu, bet arī izmanto kā piedevu vai neparasta ēdiena sastāvdaļu. Piemēram, kokteiļos (viskija, bekona un kļavu sīrupa kokteilis), rupjajā jūras sālī, šokolādes batoniņos, zupās un vēl daudz kur citur. Šis noteikti būs bekona gads!

 

Neparastas eļļas bagātīgākai garšu buķetei

Pēdējā laikā aizvien plašāk ideju par maltītēm ar zemu tauku saturu pārspēj ideja, ka cilvēkam ēdot ir jāuzņem pietiekami daudz veselīgu taukvielu. Tādēļ arī restorānu pavāri ikdienā neizmanto tikai un vienīgi olīveļļu, bet eksperimentē arī ar avokado, ķirbju, sinepju sēklu, kokosriekstu eļļām. Jādomā, to izmantošana kulinārijā var radīt jaunas vēsmas: jaunas tehnoloģijas, receptes un mazāk ierastas garšas. Gatavošanai nav nekā labāka par izcilu olīveļļu. Taču tas nenozīmē, ka virtuvē izmantojam tikai to. Tāpat gardu ēdienu pagatavošanā noder, piemēram, rapšu eļļa, reizēm izmantojam arī linsēklu vai ķirbju sēklu eļļu.

 

Jogurti ar „dīvainu” dārzeņu garšu

Grieķu jogurtam, tāpat kā bezpiedevu jogurtam pēdējos gados ir stabila vieta arī Latvijas virtuvē, kur tos izmanto dažādu ēdienu, piemēram, krēmsiera, saldējuma gatavošanā. Taču eksperti lēš, ka šogad jogurtu daudzveidībai tiks pievērsta lielāka uzmanība, tie varētu iekarot arī restorānu ēdienkartes. Piemēram, ražotāji ASV nākuši klajā ar jaunu jogurtu konceptu – pikantajiem jogurtiem ar biešu, tomātu, ķirbju, burkānu un citām garšām.

 

Vietējo ražotāju dzērieni

Dzērienu jomā pasaulē savu uzvaras gājienu turpinās pašmāju dzērieni – mājas vīni, liķieri, degvīns. Tā ir lieliska iespēja atbalstīt vietējos ražotājus un nogaršot ko nebijušu. Runājot par mūsu vietējo ražotāju veikumu, Kašina norāda, ka Latvijā lielākoties tiek darīti pussaldie vai saldie vīni, kas vairāk piemēroti aperitīvam, nevis baudīšanai pie pamatēdieniem. Taču jebkurā gadījumā ir vērts pamēģināt, iespējams, kāds vietējais dzēriens uz ilgu laiku iekaros jūsu sirdis.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar