Septiņas idejas, kā nodarbināt bērnus, mācot par veselīgu dzīvesveidu

Ikviens vecāks vēlas saviem bērniem iemācīt veselīga dzīvesveida paradumus, taču panākt to, ka bērni novērtē veselīga uztura nozīmi, var izrādīties gana sarežģīti. Kā bērnos iedvest interesi par veselīgu dzīvesveidu? “Nestlé” piedāvā 7 rosinošas idejas, kā bērnus iesaistīt ar uztura veidošanu saistītos procesos, padarot tos jautrus.

Izstrādājiet ēdienkarti kopīgiem spēkiem

Gatavojiet nedēļas maltīšu plānu kopā ar bērniem. Lūdziet viņus ierosināt idejas maltītēm un piedāvājiet savu padomu, kad tas nepieciešams. Maltītes lielākajai daļai jāsastāv no dārzeņiem, daļai no olbaltumvielām bagātiem produktiem (gaļas, olām, zivīm, lēcām vai pupiņām) un daļas – pilngraudu makaroniem, brūnajiem rīsiem vai kartupeļiem (lai tie būtu šķiedrvielām bagātāki, gatavojiet tos ar visu mizu).

Veidojiet iepirkumu sarakstu

Jūsu maltīšu plāns ir gatavs – tagad nepieciešami produkti. Aiciniet bērnus palīdzēt sastādīt iepirkumu sarakstu! Tas ir lielisks veids, kā runāt par dažādiem produktiem un to uzturvērtību. Lai šo procesu padarītu jautrāku, izgudrojiet dažādas spēles, piemēram, zīmējiet vajadzīgos produktus un lieciet bērniem tos atminēt.

Izkārtojiet produktus

Pēc atgriešanās no veikala, aiciniet bērnus jums palīdzēt izkārtot iepirkumu maisus. Pārvērtiet to spēlē: lieciet viņiem minēt, kuri produkti jāliek ledusskapī, kuri – skapītī un kuri – saldētavā.

Laiks gatavot!

Svarīgi bērnus iesaistīt gatavošanas procesā. Pētījumos secināts, ka bērni, kurus vecāki iesaistījuši maltīšu gatavošanā, biežāk eksperimentē ar dažādu ēdienu gatavošanu un kopumā ēd veselīgāk. Iesaistiet bērnus virtuves darbos un māciet viņiem, kā tīrīt augļus, atkausēt gaļu vai tīrīt zivis – tā ir iespēja attīstīt arī citus pozitīvus ieradumus, piemēram, uzturēt kārtību virtuvē, mazgāt rokas pirms un pēc ēdiena gatavošanas un pārstrādāt atkritumus.

Virkne pasaules virtuvju

Dažādās pasaules virtuves ir ne tikai lielisks veids, kā piedāvāt bērniem ieskatu citās kultūrās – tās bērniem dod arī iespēju izbaudīt jaunus aromātus, tekstūras un garšas, izmantojot veselīga uztura principus. Ja jums trūkst iedvesmas, izmantojiet plašo recepšu ideju piedāvājumu tiešsaistē.

Iesaistiet visas maņas

Ēdiens ir sensorā pieredze, kurā iesaistītas visas maņas. Lieciet bērniem aizsegt acis un izmantot citas maņas – ožu, garšu, dzirdi vai tausti -, lai atminētu ēdienu. Jūs varat to pārvērst sacensībā, iesaistot arī citus ģimenes locekļus.

Mazie viesmīļi

“Mazie viesmīļi” ir jautrs veids, kā bērniem skaidrot, cik būtisks ir patīkams ēdiena izskats – gan to vēl dēstot dārza dobē, gan izkārtojot ēdienu uz šķīvjiem. Iejušanās viesmīļu lomā bērniem sagādās jautrību un, bez šaubām, arī izaicinājumus – neviens nav teicis, ka ēdienu pasniegšana un trauku novākšana, neko neizlejot vai neizgāžot, ir viegls uzdevums!

Šīs dažādās aktivitātes jūsu bērniem palīdzēs novērtēt ēdienu un veselīgu uzturu, noderot par labu pamatu veselīga dzīvesveida uzturēšanai visa mūža garumā.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar