Saeimu uzrunā Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis (Volodymyr Zelensky) ceturtdien, 26.maijā, attālināti uzrunāja Latvijas parlamentu. Viņš pateicās par Latvijas un tās iedzīvotāju sniegto palīdzību Ukrainai, nostājoties taisnīguma pusē un Ukrainas cīņu par brīvību uztverot kā savu.    

Pirms Ukrainas prezidenta uzrunas Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece atzīmēja, ka Ukrainas tauta un tās bruņotie spēki pretojas Krievijas agresijai jau vairākus mēnešus. “Mēs apbrīnojam ukraiņu drosmi un izturību.  Apbrīnas vērta ir ukraiņu apņēmība uzvarēt. Tikai pilnīga Ukrainas uzvara šajā karā var būt ilgtspējīga miera pamatā,” uzsvēra I.Mūrniece. 

Atkārtoti apliecinot Latvijas tautas un parlamenta atbalstu Ukrainai, Saeimas priekšsēdētāja pauda sarūgtinājumu un neizpratni  par dažu Rietumu politiķu un ekspertu aicinājumiem nomierināt Krievijas diktatoru uz Ukrainas rēķina. “Tikai Ukrainas tauta un vienīgi Ukraina kā starptautisko tiesību subjekts var pati lemt par savām teritorijām,” uzsvēra I.Mūrniece.  

V.Zelenskis uzrunā uzsvēra, ka mums pilnībā ir jāatjauno cieņa pret pamatvērtībām mūsu kontinentā. Mums ir nepieciešams stingri un visos līmeņos cīnīties par principiem, par katras valsts un tautas nozīmi, jo katrai tautai ir nozīme. Nevienas tautas intereses nevar ignorēt, nodot vai apmainīt pret kaut ko attiecībās ar tiem, kuri vēlas šo tautu padarīt atkarīgu no sevis. Kad visi patiesi ievēros šo principu, Eiropas vienotība darbosies pilnā spēkā un tad Krievijai nebūs nekādu izredžu ne karā pret Ukrainu, ne karā pret kādu citu Eiropas valsti, sacīja Ukrainas prezidents.

Prezidents kritiski vērtēja tās valstis, kuras vilcinās sniegt militāru palīdzību Ukrainai un kavē kandidātvalsts statusa piešķiršanu Eiropas Savienībā.  

V.Zelenskis pateicās mūsu valstij par iniciatīvām, kas palīdzēs saukt pie atbildības Krievijas kara noziedzniekus, atzīmējot, ka ir nepieciešams viss Eiropas potenciāls, lai kompetentā tiesā sauktu pie atbildības tos, kuri organizēja un īsteno genocīdu pret Ukrainas tautu. 

Ukrainas prezidents atzīmēja, ka lēmums piešķirt viņam Latvijas Republikas augstāko apbalvojumu – Viestura ordeņa pirmo šķiru – simbolizē gan Ukrainas tautas cīņu par neatkarību, gan latviešu tautas cīņu par brīvību Eiropā, gan visu to eiropiešu, kuri patiesi ciena mūsu kopīgās vērtības, cīņu par to, lai Eiropa kļūtu patiesi spēcīga un vienota. Mums ir vajadzīga šī vienotība, lai garantētu drošību gan Ukrainai, gan jebkurai citai valstij, kuru var apdraudēt Krievijas agresija, sacīja V.Zelenskis. 

Tāpat Ukrainas prezidents uzsvēra, ka mums ir vajadzīgs Eiropas spēks un vienotība, lai Krievija samaksātu pilnu cenu par šo karu, tostarp ar sankciju palīdzību un tās aktīvu konfiskāciju. Piedzīvojot šos zaudējumus, Krievijai jāiemācās, ka karš rada vislielākās problēmas tieši agresoram, sacīja V.Zelenskis.

V.Zelenskis pateicās par Latvijas sniegto militāro un humanitāro palīdzību, uzsverot, ka Ukraina vienmēr to atcerēsies. 

Saeimas Preses dienests

Foto: saeima.lv

TOP Komentāri

avatar