Saeima: pašvaldībām visos bērnudārzos jānodrošina iespēja bērniem mācīties latviešu valodā

Saeima ceturtdien, 14.maijā, trešajā – galīgajā – lasījumā atbalstīja grozījumus Vispārējās izglītības likumā, kas likumā nostiprina pašvaldībām pienākumu it visos bērnudārzos nodrošināt iespēju bērniem mācīties latviešu valodā.

Atbalstītie grozījumi paredz, ka pašvaldības pienākums no 2021.gada 1.septembra būs nodrošināt iespēju visās tās padotībā esošajās pirmsskolas izglītības iestādēs apgūt pirmsskolas izglītības programmu valsts valodā.

Savukārt izglītības iestādēm, kuras īsteno pirmsskolas izglītības programmas, būs jāsniedz atbalsts latviešu valodas apguvei tiem izglītojamajiem, kuriem tas nepieciešams, tai skaitā bērniem, kuriem tā nav dzimtā valoda, paredz grozījumi.

Izmaiņas arī paredz, ka bērnudārziem no 2021.gada 1.septembra būs jāveic speciālo vajadzību izvērtējums katram bērnam, kas uzsāk obligāto izglītību pirmsskolas izglītības programmā. Tāpat likumā noteikts, ka izglītības iestādēm jānodrošina bērniem ar speciālām vajadzībām nepieciešamie atbalsta pasākumi un palīdzība mācību satura apguvē.

Saeima ceturtdien atbalstīja arī saistītos grozījumus Izglītības likumā. Ņemot vērā aktuālo jautājumu par rindām bērnudārzos, likumā noteikta norma par reģistru izglītojamo uzskaitei, kurā tiks iekļauta informācija par bērniem vecumā no pusotra gada vecuma līdz pamatizglītības ieguves uzsākšanai. Reģistru izglītojamo uzskaitei, kurā vecāki varēs elektroniski pieteikt bērnu pirmsskolas izglītības programmu apguvei, vedīs un uzturēs Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, paredz grozījumi.

Saeimas Preses dienests

Foto: saeima.lv

TOP Komentāri

avatar