Rūpes par sava mājas mīluļa veselību – ikviena saimnieka atbildība un uzdevums

Ikviens, kam bijis mājas mīlulis, zina, cik nozīmīgu lomu dzīvnieki ieņem mūsu dzīvē, kļūstot par pilntiesīgiem ģimenes locekļiem, labākajiem draugiem un atbalstītājiem. Tādēļ Pasaules dzīvnieku aizsardzības dienā, kas ik gadu tiek atzīmēta 4. oktobrī, BENU Aptieka aicina ikvienu aizdomāties par to, kā varam uzlabot savu mājas mīluļu dzīves kvalitāti, un piedāvā farmaceites Zandas Ozoliņas ieteikumus, kas noderēs ikvienam mājas mīluļu saimniekam.

Rūpes atbilstoši gadalaikam

Tāpat kā paši pieskaņojamies gadalaiku maiņai, ir jāatceras arī par savu mīluļu labsajūtu jebkuros laikapstākļos, uzsver Z. Ozoliņa. Ja vasarā izplatīts drauds ir pārkaršana saulē, tad šobrīd, tuvojoties arvien vēsākam laikam, jāizvērtē laikapstākļu piemērotība garākām pastaigām. Ziemā tas būs īpaši svarīgi. Aukstajā laikā, dodoties pastaigās ar suni, ieteicams ķepu aizsardzībai lietot ziedi, kas pasargā no salšanas un kopj ķepu spilventiņus. Tāpat aukstā laikā suņu ķepas ir jāsargā no sāls un citu uz ielām lietojamo ķimikāliju negatīvās iedarbības, tādēļ pēc iespējas pastaigām jāizvēlas vietas, kuras nav izkaisītas ar sāli un ietvju apstrādes līdzekļiem. Tāpat pēc pastaigas ieteicams ķepas nomazgāt.

Ausu un acu kopšana

Tāpat kā cilvēkam, arī Jūsu mājas mīlulim – sunim un kaķim – dažkārt ir jātīra ausis. Taču jāņem vērā, ka ar to tīrīšanu mājas apstākļos jābūt uzmanīgiem un jāatceras, ka auss iekšējo eju drīkst tīrīt tikai ārsts. Savukārt saimniekiem ieteicams kopt tikai auss ārējo daļu, to darot viegli, izmantojot vati un tam paredzēto līdzekli.

Acis, tā saucamās asariņas, ieteicams tīrīt regulāri. Sevišķi izteikti tas ir maziem suņiem ar lielām acīm. Šeit kā kopjošo līdzekli var lietot specializētu šķīdumu, kas nopērkams aptiekā, bet, ja tāda tomēr nav pa rokai, var izmantot arī tīru ūdeni.

Pretblusu un pretērču aizsardzība

Pieejamo pretblusu un pretērču līdzekļu klāsts aptiekās ir liels. Kā izvēlēties savam mīlulim vispiemērotāko? Pirmkārt, jāņem vērā, ka kaķiem jāizvēlas tikai kaķiem domātos līdzekļus un suņiem – suņiem domātos. Tie līdzekļi, kuros ir apvienotas vairākas iedarbības vienā, ir vājāki. Nekad nelietojiet sunim domātos pretblusu pilienus kaķim, jo to ķīmiskie sastāvi ir atšķirīgi un to sastāvā var būt aktīvās vielas, kas Jūsu kaķim ir toksiskas.

Otrkārt – pilienu darbība paraksti ilgst līdz trīs nedēļām un pēc to lietošanas dzīvnieku nav ieteicams mazgāt. Mazākiem dzīvniekiem viss pretblusu ampulas saturs jāizlieto uz skausta, bet lielākiem tas jādala divās daļās – vienu daļu lietojot uz skausta, bet otru – pie astes sākuma.

Siksniņas ar smaržu parasti darbojas līdz četriem mēnešiem, taču pēc dzīvnieku glaudīšanas, ja ir bijusi saskare ar šo siksniņu, noteikti ir jāmazgā rokas. Ir pieejamas arī kakla siksniņas, kuru darbība ilgst līdz pat astoņiem mēnešiem. Tām nav smaržas, tāpēc roku mazgāšana pēc dzīvnieka mīļošanas nav obligāta. Tāpat ieteicams pēc siksniņas uzlikšanas suni nemazgāt un atturēt no peldēm vismaz nedēļas garumā. Protams, jāatceras, ka visi līdzekļi darbojas tikai saskarē ar ādu, tādēļ, ja dzīvniekam ir garāks apmatojums, ieteicams siksniņas vietā to saīsināt.

Vitamīni un minerālvielas

Vitamīnus un minerālvielas ieteicamas dot tikai pēc vetārsta ieteikuma, jo šad tad, labu vēlot, šajā ziņa izdarām sliktāk. Lielo šķirņu suņiem vēl maziem esot, iesaka lietot uztura bagātinātājus locītavu veselībai, savukārt vecākiem sunīšiem vitamīnus senioriem. Taču jāņem vērā, ka bieži vien iegādātā dzīvnieku barība jau satur visu Jūsu mīlulim nepieciešamo.

Pievērst uzmanību niansēm

Katrs saimnieks pazīst savu mīluli un nojauš, kad kaut kas nav labi. Taču papildu vērība jāpievērš un pie vetārsta noteikti jādodas gadījumos, kad dzīvnieks nesamērīgi daudz un bez iemesla dzer ūdeni, jo tas var liecināt par cukura diabēta klātbūtni. Ja dzīvniekam ir problēmas ar urināciju, par iemeslu var būt akmeņi, kas traucē urinēt. Arī tad, ja iepriekš enerģisks dzīvnieks uz ilgāku laiku kļūst apātisks, ieteicams vērsties pie vetārsta – varbūt tam ir kādas sāpes vai diskomforts. Protams, ir vēl daudz citu individuālu pazīmju, kas var liecināt par veselības problēmām, tādēļ, ja Jums liekas, ka Jūsu mājas mīlulis uzvedas sev neraksturīgā veidā, ieteicams vērsties pie speciālista!

Esiet atbildīgi – rūpējieties par saviem mājas mīluļiem, jo viņu dzīve ir daudz īsāka nekā mūsējā! Viņi mīl mūs, cilvēkus, no visas sirds!

Foto: ilustratīvs (pexels.com)

TOP Komentāri

avatar