Ronēns Pūpēdis aicina atzīmēt Pasaules ūdens dienu un Pasaules meteoroloģijas dienu

Marta mēnesis ir zīmīgs mēnesis Baltijas jūras roņu dzīvē. Šajā laikā uz Igaunijas piekrastes salām un tās ieskaujošajiem ledus laukiem dzimst pelēko roņu mazuļi. Latvijas piekrastē atrasto ronēnu skaits ir ļoti mainīgs un atkarīgs no ledus apstākļiem Baltijas jūrā. Dzimstību un ronēnu izdzīvošanu ietekmē klimata izmaiņu radītās sekas: vidējai temperatūrai paaugstinoties, Baltijas jūrā un Rīgas Jūras līcī neveidojas stabils ledus un ronēniem samazinās iespēja nākt pasaulē uz ledus. Roņu mātītes dzemdē uz mazo Sāmsalas piekrastes saliņu sauszemes. Tur, lielā blīvuma dēļ, mazuļi ir pakļauti infekcijām, saspiestības izraisītā stresa ietekmei, kā arī plēsēju uzbrukumiem. Mātes mazuļus mēdz pazaudēt un neizbarot līdz galam. Nokļūstot jūrā priekšlaicīgi, mazulim iespējas izdzīvot ir pavisam nelielas.

Siltās ziemas un ledus trūkums var nopietni ietekmēt ronēnu izdzīvošanu. Ja saliņas pie Sāmsalas neieskauj ledus lauki pelēko ronēnu mirstība pēc siltām ziemām var pārsniegt 30%. Vēl nopietnāk siltās ziemas var ietekmēt otru Baltijas roņu sugu – augumā daudz mazākos pogainos sīkroņus, kuri dzimst uz Pērnavas līča ledus. Ja ledus lauki nav veidojušies, ronenēm jādzemdē nedrošās vietās uz sauszemes krastmalā, kur mazuļus apdraud lapsas, suņi un jūras ērgļi.

„Roņu dienās Zoodārzā” 22.-23. martā 12.00-16.00:

  • Pirmais mēnesis ronēna Pūpēža dzīvē – notikumi un izaicinājumi (spēles un uzdevumi apmeklētājiem);
  • No plkst. 13.00 – 14.00 īpaša iespēja paviesoties pie pirmā šogad zoodārzā nogādātā pelēkā ronēna Pūpēža viņa pieticīgajos apartamentos;
  • Plkst.14.00 roņa Puikas paraugdemonstrējumi un stāsts par roņu dzīvi Baltijas jūrā;
  • Ideju darbnīca stendam „Ledus un ronēni” – katra ikdiena ietekmē ikvienu.

 

Parādi arī Tu savu apņemšanos! Piedalies!

Kopš 2014. gada 3. janvāra Rīgas Zooloģiskais dārzs līdzdarbojas Eiropas Zoodārzu un akvāriju asociācijas rosinātajā kampaņā „No pola līdz polam”. Tās mērķi: veicināt informētību par globālajām klimata izmaiņām un iedvesmot ikkatru ikdienā rīkoties dabai draudzīgi. Svarīgi ir patiesi mainīt savus paradumus un iesaistīties praktiski, piemēram, taupīt elektroenerģiju. Izvērtējot janvārī un februārī paveikto, rezultāti ir iepriecinoši: salīdzinot ar pērno gadu, zooloģiskajā dārzā ir izdevies samazināt elektrības patēriņu par 8%, bet februārī par 9%.

Kampaņas „No pola līdz polam”. organizatori aicina visus parakstīt solījumu mainīt savus paradumus un apņemties atvienot elektroierīces no strāvas, kad tās netiek izmantotas.

Reģistrē savu apņemšanos:

1. Atver kampaņas mājaslapu www.poletopolecampaign.org;

2. Atver sadaļu Join the campaign (augšā, kreisajā pusē) un reģistrējies;

3. Veiksmīgi aizpildot reģistrāciju, uz Jūsu e-pastu atnāks ziņa ar linku, uz kura jāuzklikšķina, lai Jūs veiksmīgi pabeigtu reģistrēšanos. Jāparādās pateicībai par dalību kampaņā.

Zooloģiskā dārza informācijas dienests.

Foto: Publicitātes

TOP Komentāri

avatar