Rīgas skolas atvadās no mācībām otrajā maiņā

„Nākamajos divos gados atbilstoši finansiālajām iespējām turpināsies izglītības iestāžu ēku remontdarbi, tiks ieviestas brīvpusdienas 10. – 12. klašu skolēniem un visiem bērnudārzu audzēkņiem. Plānots ieviest veselības apdrošināšanu arī bērnudārzu pedagogiem un tehniskajam personālam,” preses konferencē teica Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs. Vienlaikus viņš norādīja, ka, uzsākot šo mācību gadu, noskaņojums ir neviennozīmīgs, jo, lai gan ir prieks par paveikto, kopumā izglītības sistēma ļoti cieš no nepārtrauktām reformām.

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Eiženija Aldermane uzsvēra, ka izglītības jomā nepārtraukti notiek meklējumi un patlaban ir saskaitāmi aptuveni 14 iespējamie jauninājumi, kas gaidāmi izglītības jomā. „Taču mēs nedrīkstam aizmirst, ka jebkura darbība, kas notiek skolā, katrs jauninājums, pirmkārt un galvenokārt, skar bērnu, un mēs nedrīkstam pasliktināt neviena bērna situāciju.” E.Aldermane norādīja, ka Rīgai ir izglītības pilnveidošanas pasākumu plāns līdz 2020.gadam, kas ietver gan izglītības iestāžu optimizēšanu, gan izglītības kvalitātes paaugstināšanu. „Šis plāns var tikt grozīts, ja būs izmaiņas Izglītības likumā vai citos normatīvajos aktos, bet nekādā gadījumā tas nebūs saistīts ar iznīcināšanu, bet gan ar pilnveidošanu,” viņa norādīja.

Izglītības, kultūras un sporta departamenta direktors Guntis Helmanis pastāstīja, ka jaunajā mācību gadā Rīgā darbosies 114 vispārējās izglītības iestādes, 150 bērnudārzi, 11 sporta skolas, 13 bērnu un jauniešu interešu centri, 9 mākslas un mūzikas skolas. Viņš īpaši uzsvēra, ka Rīgā pilnībā tiek saglabāts plašais interešu izglītības piedāvājums.

Rīgas domes Pilsētas īpašuma komitejas priekšsēdētājs Oļegs Burovs informēja, ka dažāda veida remontdarbi šogad veikti 84 skolās un 81 bērnudārzā. Kopumā tajos ieguldīti 26 miljoni eiro no Rīgas budžeta, un vēl seši miljoni eiro piesaistīti no Eiropas Savienības (ES) fondiem. Pilna renovācija veikta Rīgas 64.vidusskolas sākumskolas ēkā un teritorijā Burtnieku ielā 34 un Rīgas Mūzikas internātvidusskolai, kas atrodas Šampētera ielā 98.

Pie septiņām skolām ir izbūvēti sporta laukumi. Vislielākais – Centra sporta kvartāls – izveidots pie Rīgas Centra humanitārās vidusskolas, tā atklāšana notiks 16. septembrī plkst.12.00.

Vēl desmit skolās īstenoti atsevišķi renovācijas darbi, nozīmīgākie veikti Natālijas Draudziņas ģimnāzijā, kur šiem mērķim šogad iztērēts 1,1 miljons eiro. Četrās skolās uzlabota energoefektivitāte, 16 skolās izbūvētas ugunsaizsardzības sistēmas, vēl vairākās atjaunotas sporta un aktu zāles, nomainīti logi vai izremontēti pagrabi un ģērbtuves. 

Rīgas pašvaldība šobrīd 31 bērnudārzā īsteno Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) projektu „Kompleksi energoefektivitātes pasākumi siltumnīcefekta gāzu emisijas samazināšanai Rīgas pirmsskolas izglītības iestādēs”. Tas ļaus paaugstināt bērnudārzu ēku energoefektivitāti un samazināt pašvaldības izdevumus par siltumapgādi. Vienlaikus tiek uzlabots ēku vizuālais izskats un iekštelpu klimats, radot komfortablu vidi audzēkņiem un personālam. Sadarbībā ar Latvijas Mākslas akadēmijas studentiem, profesionāliem māksliniekiem, arhitektiem un dizaineriem uz bērnudārzu ēku fasādēm tiek veidoti īpaši mākslas darbi. Rīgas pašvaldība kopumā šā projekta īstenošanai izlietos 8 255 973 eiro, no tiem 5 816 464 eiro ir ERAF līdzfinansējums, bet aptuveni 30% jeb 2 439 509 eiro ir pašvaldības budžeta līdzekļi.

Šovasar 15 bērnudārzu teritorijās uzstādītas rotaļu iekārtas uzstādītas un 6 pirmsskolas izglītības iestādes ieguvušas jauna veida nojumes.

Atsevišķās izglītības iestādēs iesāktie remontdarbi vēl turpināsies rudenī, bet tie neietekmēs mācību procesu, jo būvdarbu teritorijas tiks norobežotas un pie ēku ieejām staigāšanai būs izveidoti koridori.

Foto: Dmitrijs Suļžics F64

TOP Komentāri

avatar