Rīgas Latviešu biedrības “jumta bites” savākušas 65,6 kg liepziedu medus

Jau otro gadu Rīgas Latviešu biedrība uz Vērmanes dārza liepu ziedēšanas laiku uz sava nama jumta izvietoja trīs bišu stropus. Šogad bitītes atlidoja no Jelgavas puses un čakli strādāja no 13. jūnija līdz 2. jūlijam  kopā savācot 65.6 kg Vērmanes dārza liepziedu medus.

Ievāktais medus izsviests no katra stropa atsevišķi, lai veiktu ne vien medus pārbaudes uz smagajiem metāliem un kvalitāti, bet arī noskaidrotu katras bišu saimes ievāktā medus ziedputekšņu sastāvu, lai noskaidrotu bišu pārvietošanos pilsētvidē, jo nekas tāds iepriekš nav pētīts.

Arī šogad Rīgas Latviešu biedrība plāno piedalīties Latvijas biškopības biedrības konkursā par gardāko Latvijas medu, jo pagājušajā gadā RLB “jumta bišu” ievāktais medus šajā konkursā tika atzīts par otro gardāko Latvijā. Jāpiemin, ka arī pirmās vietas ieguvējs bija Rīgā ievākts medus.

RLB “jumta bišu” projekta mērķis ir ne vien popularizēt pasaulē pazīstamo pilsētu dravniecību (urban beekeeping), radīt pozitīvu noskaņojumu un gaisotni sabiedrībā, aicinot sabiedrību domāt zaļi, bet arī aizdomāties par bišu nākotni pasaulē un aicināt parakstīt petīciju, kas pieprasa aizsargāt bites no kaitīgajiem pesticīdiem, ieviešot pienācīgu pesticīdu risku izvērtēšanas procesu. Petīciju joprojām var parakstīt: https://actions.sumofus.org/a/save-the-bees-stop-approving-bee-harming-pesticides

Rīgas Latviešu biedrība saka lielu paldies lieliskajiem biteniekiem Andrim un Kārlim Bolmaņiem no SIA “Liepiņmuiža” par ieguldīto darbu un bitītēm.

Paldies par atbalstu arī Latvijas Biškopības biedrībai, Latvijas Dabas fondam, SIA “REWIND” un Pilsoniskās sabiedrības attīstības fondam.

Pagājušajā gadā RLB juma bites ievāca vairāk kā 64 kilogrami medus.

Analīžu rezultāti uzrādīja pārsteidzošu ziedputekšņu daudzveidību – ne tikai liepu, bet arī baltā un sarkanā aboliņa, zalkšu sūrenes, rudzupuķu un pat griķu ziedputekšņus!

Pēc saņemtajiem analīžu rezultātiem varēja secināt, ka medus ir tīrs un bez kaitīgiem piemaisījumiem – tas pierāda, ka urbānajai biškopībai (pilsētu dravniecībai) Rīgā ir nākotne.

 

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar