Rīgas cirks nolīdzis vēl vienu skandalozu dresētāju

Rīgas cirkā no 19. septembra uzstāsies Oleksii un Veronika Pinko ar dresētām lauvām. Šo dresētāju lauvas jau vairākkārt uzbrukušas cilvēkiem. Šī gada janvārī viesizrāžu laikā Gruzijā viens no Pinko lauvām uzbrucis trupas dalībniekam Romānam Gulkinam, kurš no gūtajiem ievainojumiem miris. 24 gadus vecais Romāns Gulkins vairākus gadus strādājis kopā ar Veroniku un Oleksii Pinko un 2010. gadā pat glābis Oleksii Pinko no lauvu uzbrukuma, kas dokumentēts video. Tbilisi cirks lauvas uzbrukuma izraisīto jaunieša nāvi interpretējis kā nelaimes gadījumu, kas noticis par spīti tam, ka cirkā esot bijušas ievērotas visas drošības prasības.

 

Pēdējās desmitgadēs pasaulē reģistrēti simtiem nelaimes gadījumu, kas saistīti ar dzīvnieku izmantošanu cirkos, turklāt daudzi desmiti no tiem beigušies ar cilvēku nāvi. Arī Rīgas cirkā pirms dažiem gadiem notika incidents, kad viesizrādēs esošais Gartneru ģimenes zilonis ievainoja dresētāja dēlu.

 

“Šādi negadījumi uzskatāmi parāda, ka savvaļas dzīvnieku vieta nav cirkā,” komentē “Dzīvnieku brīvība” pārstāvis Aivars Andersons. “Nan nekas pārsteidzošs, ka nepiemērotā vide, dresūra, transportēšana un uzstāšanās publikas priekšā dzīvniekiem rada stresu, kā rezultātā viņi mēdz uzbrukt cilvēkiem, sevišķi saviem dresētājiem. Mēs atkārtoti aicinām Rīgas cirku pārtraukt dzīvnieku izmantošanu izrādēs, jo, turpinot šo cietsirdīgo praksi, cieš gan dzīvnieki, gan cilvēki.”

 

Iestājoties par cieņpilnu un līdzcietīgu attieksmi pret dzīvniekiem, šogad notikuši vairāki desmiti protesta akciju pret dzīvnieku izmantošanu Rīgas cirkā. Tomēr VSIA “Rīgas cirks” protestus ignorē un turpina slēgt arvien jaunus līgumus ar dzīvnieku dresētājiem. Kopš šī gada pavasara Rīgas cirkā tika izmantoti savvaļā sagūstīti ziloņi, kuru dresētājs pieķerts cietsirdīgā attieksmē pret šiem dzīvniekiem. Tūlīt pēc tam Rīgas cirks nolīdzis lauvu dresētāju, kura dzīvnieki nogalinājuši cilvēku. Tieši pirms izrādes “Lauvu impērija” pirmizrādes 19. septembrī plkst. 17.45. biedrība “Dzīvnieku brīvība” rīkos piketu, atkārtoti aicinot Rīgas cirku pārtraukt dzīvnieku izmantošanu izrādēs.

 

Atzīstot dzīvnieku cirka problemātiku, arvien vairāk valstis aizliedz savvaļas dzīvnieku izmantošanu cirkos. Nacionāla līmeņa aizliegumi izmantot savvaļas dzīvniekus cirkos jau pieņemti tādās valstīs kā Austrija, Beļģija, Grieķija, Izraēla, Horvātija, Slovēnija, Bosnija un Hercegovina, Kipra, Bolīvija, Singapūra, Peru u.c. Drīzumā savvaļas dzīvnieku izmantošanas nacionālos aizliegumus plāno pieņemt arī Lielbritānija un Igaunija.

 

TOP Komentāri

avatar