Rīgas cirks atkal nolīdzis varmācīgu dresētāju

Pirms pāris gadiem dzīvnieku tiesību organizācijas “Vita” aktīvistei izdevies slepeni nofilmēt, kā Sankt-Pēterburgas cirkā dresūru laikā tiek nežēlīgi sisti un citādi fiziski ietekmēti dažādi cirka dzīvnieki. Vienā no video materiāliem redzams, kā dresētāja Natālija Berežko tukšā cirka arēnā sit pērtiķīti ar steku pa galvu un grūž ar seju pret arēnas apmali. Citā video redzams, ka Natālija Berežko kā asistente piedalās dresūras sesijā, kurā Murats Abdulajevs nežēlīgi apejas ar pērtiķiem Džoniju un Kuzju. Par katru neveiksmīgu trika izpildi vai nepakļaušanās mēģinājumu iebiedētie pērtiķīši tiek slānīti ar steku, dauzīti pret zemi, sisti pa seju un žņaugti, savukārt Natālija Berežko asistē Muratam Abdulajevam, padodot steku, ar ko piekaut pērtiķēnus. Šie paši pērtiķi Džonijs un Kuzja, kuri redzami video materiālos, šobrīd kopā ar dresētāju Natāliju Berežko piedalās Rīgas cirka izrādē “Gigantisko strūklaku šovs”.

“Šis nav pirmais gadījums, kad Rīgas cirkā uzstājas dresētāji, kuri ir pieķerti vardarbībā pret dzīvniekiem,” saka organizācijas “Dzīvnieku brīvība” vadītājs Aivars Andersons. ”Taču pat ignorējot varmācīgo dresūru, cirka sistēma ir nežēlīga pret visiem dzīvniekiem, jo cirkā viņus tur vienkārši nožēlojamos apstākļos, tādējādi sagādājot tiem nepārtrauktas ciešanas.”

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) ir informējis organizāciju “Dzīvnieku brīvība”, ka 4 pieaugušie lāči, kas šobrīd tiek izmantoti izrādē “Gigantisko strūklaku šovs”, Rīgas cirka aizkulisēs ikdienā tiek turēti 1,5×1,2 m metāla režģu sprostos. Ir zināms, ka pieaudzis lācis mēdz sasniegt 2,5 m garumu. Izrādē tiek izmantoti arī 9 makakas pērtiķi, kurus ikdienā tur tukšos 1,2×0,8 m sprostos bez iespējām paslēpties no cilvēku un citu dzīvnieku redzes lauka, kā arī 14 kaķi un 6 suņi.

Jau ziņots, ka PVD nesen vērsies Zemkopības ministrijā, aicinot mainīt pastāvošo normatīvo regulējumu un aizliegt savvaļas sugu dzīvnieku izmantošanu cirkā. Daudzās Eiropas valstīs savvaļas sugu dzīvnieku izmantošana cirkos jau ir aizliegta.

Foto un video: publicitātes

TOP Komentāri

avatar