Rīgā pieaug biroja telpu noslogojums

Nomnieku mainība biroja ēkās ir būtiski samazinājusies, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem. Krīzes laikā uzņēmumi lielākoties mainīja biroja telpas, jo bija nepieciešams samazināt izmaksas un nomāto platību, kā rezultātā Rīgas biroju ēkās notika lielas un straujas pārmaiņas. Sākoties atkopšanās periodam 2011.gadā, lēnām pieauga biroja telpu noslodze, jo uzņēmumi atkal paplašinājās, pieņēma jaunus darbiniekus un uzlaboja darba apstākļus, pārceļoties uz augstāka līmeņa biroja telpām.

“Šobrīd uzņēmumi plāno lēnāku izaugsmi darbinieku skaita ziņā un vairāk domā par produktivitātes uzlabošanu, kas saistīts arī ar kvalificēta darbaspēka trūkumu. Ņemot vērā šos aspektus, uzņēmumi biroja telpas maina retāk, pārsvarā plānojot paplašināšanos esošajās biroja ēkās, ja tāda iespējama,” stāsta nekustamo īpašumu kompānijas “Kivi Real Estate” komercnodaļas vadītājs Ivars Gorbunovs.

Nomāto biroja platību ziņā strauji auguši interneta tehnoloģiju un telekomunikāciju uzņēmumi, nomājot no nelieliem birojiem pilsētas centrā līdz pat vairākiem tūkstošiem kvadrātmetru biznesa centros.

Biroja telpu nomas maksas turpina lēnam pieaugt, sasniedzot 8,00 – 11,00 eiro par m2 B klases biroja ēkās un 12,00 – 15,00 eiro par m2 A klases biroja ēkās. “Neskatoties uz zemo brīvo telpu īpatsvaru un pieaugošajām nomas maksām, jaunas, iznomāšanai paredzētas ēkas visticamāk Rīgā neparādīsies ātrāk kā 2017.gadā, jo esošās nomas maksas arvien ir par zemām, lai jaunu projektu attīstīšana būtu rentabla,” norāda Ivars Gorbunovs.

TOP Komentāri

avatar