“Riga Animal Save” atgādina par Āfrikas cūku mēra dēļ iznīcinātajiem dzīvniekiem

Izceldami aktuālo Āfrikas cūku mēra izplatību, dzīvnieku aizsardzības organizācija “Riga Animal Save” ielu akcijā pievērsa garāmgājēju uzmanību dzīvnieku ciešanām lopkopības industrijā. 

Sestdien, 1. augustā, Kaļķu un Vaļņu ielu krustojumā organizācijas aktīvisti uz vairākiem ekrāniem demonstrēja nebrīvē audzētu dzīvnieku dzīves apstākļus, lai atgādinātu par neērto patiesību, kā mokās lopkopības dzīvnieki, kā arī medijos rādītos video materiālus no Āfrikas cūku mēra skartajām fermām. Aktīvisti izmantoja acu apsējus, simboliski attēlojot cilvēkus, kas izvēlas dzīvnieku likteņus ignorēt. 

“Cūkas ir pieblīvētas cita citai. Tas rada stresu, tāpēc viņas kož režģus, uzvedas agresīvi un pat uzsāk kanibālismu. Pārpildītā vide atvieglina slimību izplatību, un psiholoģiskās ciešanas novārdzina organismu. Tās ir empātijas trūkuma sekas,” stāsta dalībniece Ance Timbare. “Dzīvnieku vērtība kļuvusi mērāma skaitļos. Cūku ārstēšana vai izolēšana nozīmētu papildu izdevumus, tāpēc šādas iespējas diemžēl netiek apsvērtas.” 

Jau ziņots, ka 17. jūnijā Āfrikas cūku mēris tika konstatēts mājas cūkām divās Skrundas novada Rudbāržu pagasta mājas cūku novietnēs ar kopumā 11 500 mājas cūkām. Visas cūkas lemtas nonāvēšanai. 

“Akcija bija produktīva,” saka organizators Aleksandrs Lapinskis, “bija patīkami redzēt tik daudz aktīvu cilvēku un dzirdēt vērtīgas sarunas ar atsaucīgiem cilvēkiem. Mēs vēlējāmies garāmgājēju prātos atjaunot pārliecību, ka dzīvnieks ir dzīva būtne ar jūtām. Ar šādu atziņu dzīvnieku aizsardzības problēmas tiktu risinātas efektīvāk.” 

Organizācija “Riga Animal Save” ir starptautiskā dzīvnieku aizstāvības tīkla “Animal Save Movement” atzars Latvijā. Kustība aizsākās 2010. gadā Kanādā, un pašlaik pēc tās principiem darbojas vairāk nekā 900 grupas visā pasaulē. 

Foto: Dāvis Berners

TOP Komentāri

avatar