Režisore Roze Stiebra saņēmusi Fredrikstades Animācijas festivāla balvu par mūža ieguldījumu

Degsme un neatlaidība – šīs ir īpašības, ko īpaši novērtējuši Fredrikstades Animācijas festivāla žūrijas locekļi, piešķirot leģendārajai latviešu animācijas filmu režisorei Rozei Stiebrai balvu par mūža ieguldījumu. Festivāls izceļ Rozi Stiebru kā vienu no Baltijas animācijas lielākajām zvaigznēm, kas turpina iedvesmot nākamo paaudžu māksliniekus. Saņemot šo balvu režisore laureātu sarakstā nostājas līdzās “Disney”, “Pixar” un citu pasaulē  pazīstamu studiju animācijas meistariem.

Festivāla žūrija augstu novērtējusi Rozes Stiebras apbrīnojamās darbaspējas un neizsīkstošos jaunu izteiksmes formu meklējumus, kā arī spēju savos darbos ievīt metaforisku valodu un kultūras tradīcijas, kas palīdzējušas latviešu tautai saglabāt savu identitāti padomju laikos. Žūrijas priekšsēdētāja Trīne Vallevīka Hobjērga, pasniedzot balvu Rozei Stiebrai, uzsvēra, ka “Rozes Stiebras devums Latvijas un Baltijas animācijas nozarei ir neaptverams. Režisore, kas veidojusi neskaitāmas animācijas filmas un saņēmusi daudzus nozīmīgus apbalvojumus, pamatoti uzskatāma par iedvesmas avotu Baltijas animācijas meistariem daudzu gadu garumā. Viņa palīdz plaukt animācijas nozarei reģionā vēl šobrīd”.

Savukārt pati režisore atzīst, ka galvenā motivācija darba turpinājumam ir vēlme strādāt pie arvien jauniem, aizraujošiem projektiem, kā arī nepārtraukti augt un attīstīties, neapstājoties pie jau padarītā. “Šī vēlme neizbēgami pārņem ik reizi, kad viena filma pabeigta un laiks sākt nākamo,” pauž R. Stiebra.

Jau ziņots, ka leģendārās latviešu režisores jaunākā animācijas filma “Saule brauca debesīs” pirmizrādi pieredzēs šī gada 15. novembrī, kļūstot par Rozes Stiebras veltījumu Latvijai simtgadē.  Tā ir piedzīvojumu filma lieliem un maziem skatītājiem, kas tapusi pēc folkloras motīviem. “Saule brauca debesīs” stāsts sākas, kad ķekatu jampadracī tiek nozagta Saules un Mēness meitiņa, un izmisušie vecāki sauc palīgā cilvēku, lai bērniņu atgūtu. Nabašnieks apjož zobenu un kopā ar Meiteni un Brālīti dodas ceļā, lai stātos pretī gan mošķiem un ērmiem, gan pašu bailēm un slinkumam. Palīgiem dotas tikai trīs dienas: ja šajā laikā Saules meita netiks atrasta, viņa zaudēs savu spēku un kļūs par parastu meiteni. Seko briesmu un piedzīvojumu pilns ceļojums, kas ikvienam māca būt ne vien drosmīgam un attapīgam, bet arī izpalīdzīgam.

Animācijas filma “Saule brauca debesīs” top “Studijā Lokomotīve”, kas dibināta 1995. gadā un ir viena no aktīvākajām un produktīvākajām studijām Baltijā. Filmas režisore un scenārija autore ir Roze Stiebra, filmas galvenā māksliniece – Ilze Vītoliņa, bet producents – Roberts Vinovskis. Pēc režisores izvēlēto tautasdziesmu motīviem mūziku filmai veidojis Juris Kaukulis un mūsdienīgās skaņās tā ietērpta kopā ar folka grupu „Jauno Jāņu Orķestris”. Lomas filmā ierunājuši tādi pazīstami aktieri kā Kaspars Znotiņš, Vilis Daudziņš, Zane Daudziņa, Guna Zariņa, Ainārs Ančevskis, Dita Lūriņa un citi.

Latvijā iemīļotā animācijas filmu režisore Roze Stiebra animācijas filmas veido jau kopš 1969.gada. Ar viņas gādību tapuši tādi leģendāri latviešu animācijas darbi kā “Ness un Nesija”, “Kaķīša dzirnavas”, “Suns Funs un vējš”, “Zaķīšu pirtiņa” u.c. Režisore vairākkārt saņēmusi Nacionālo kino balvu “Lielais Kristaps” kā labākās animācijas filmas režisore un 2017.gadā saņēma šo balvu arī par mūža ieguldījumu. Jāpiebilst, ka Roze Stiebra 2003.gadā apbalvota ar  IV šķiras Triju Zvaigžņu ordeni.

Par festivālu:

Fredrikstades Animācijas festivāls ir lielākais un vecākais šāda veida festivāls Ziemeļvalstu reģionā. Kopš 1994. gada tas ik novembri norisinās Fredrikstadē, Norvēģijā. Festivāls kalpo gan par nozīmīgu izglītošanās platformu jaunajiem animācijas meistariem un pasniedzējiem, gan ir vieta, kur lekcijās un semināros satiekas jau pieredzējuši nozares profesionāļi. Par vienu no galvenajām festivāla tradīcijām uzskatāma Ziemeļvalstu un Baltijas reģiona labāko animācijas īsfilmu apbalvošana.

 

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar