Rēzeknē īsteno unikālu studiju programmu „Robežapsardze”

Pirms četriem gadiem starp divām izglītības iestādēm – Rēzeknes Augstskolu (RA) un Valsts Robežsardzes koledžu (VRK) tika uzsākta diskusija par jaunas studiju programmas izveidi, kuras pamatā bija mērķis izveidot kopīgu programmu, kas sagatavotu Valsts Robežsardzes vecākos virsniekus.

Tā kā Valsts Robežsardzes koledžā ir pirmā līmeņa profesionālās augstākās izglītības programma, kura sagatavo robežsargus dienesta pienākumu pildīšanai robežkontroles punktu, robežpārejas punktu, robežsardzes nodaļu inspektoru un jaunāko inspektoru amatos, tad Rēzeknes Augstskola, kura īsteno otrā līmeņa profesionālās augstākās izglītības bakalaura studiju programmas dažādās jomās, uzņēmās otrā līmeņa studiju programmu „Robežapsardze”. Programma tapusi ciešā sadarbībā ar Valsts robežsardzi un Valsts robežsardzes koledžu, tajā studiju saturu, kurā ietilpst nozares profesionālās specializācijas kursi, teorētiskie un informāciju tehnoloģiju kursi, kā arī vispārizglītojošie un izvēles studiju kursi, nodrošināja gan koledžas, gan augstskolas mācībspēki.

Galvenais šīs programmas mērķis ir sagatavot kvalificētas amatpersonas, kas varētu īstenot robežapsardzi atbilstoši ES un Šengenas tiesību aktiem un noteikumiem, izmantot atbilstošas un efektīvas metodes, kas balstās uz akadēmiskām un juridiskām zināšanām; izmantot un piemērot profesionālo un akadēmisko pieredzi, kas vēsturiski uzkrāta Lietuvas un ārvalstu, ar mērķi nodrošināt struktūrvienību vadību, robežapsardzes vadību, uzturēšanu un kontroli, nodrošināt pierobežas darbinieku darbības.

          Šobrīd tā ir vienīgā šāda veida studiju programma Latvijā. Programmas direktore, RA Ekonomikas un vadības fakultātes asoc.prof. Iluta Arbidāne norāda: „Šis sadarbības modelis starp Valsts Robežsardzi, Valsts Robežsardzes koledžu un Rēzeknes Augstskolu parāda, cik lielā mērā iestādes var sekmēt jaunu studiju programmu izstrādi un to īstenošanu. Visi programmas absolventi ir darba tirgū nodrošināti ar prakses un darba iespējām. Protams, vienmēr ir jāpatur prātā katra atsevišķā studenta personība un iespējas. Man prieks redzēt, kā studējošie ir auguši, proti, spēj analizēt informāciju, noformulēt un aizstāvēt savu viedokli. Kā sarunās atzīst studējošie, tad šis laiks viņiem ir bijis vērtīgs, gan jaunu zināšanu apguves procesā, gan attīstoties kā  personībām.”

7. februārī plkst. 14.00 Rēzeknes Augstskolā (Atbrīvošanas alejā 115, aktu zālē) notiks pirmais šīs programmas izlaidums. Tajā bakalaura diplomus un Valsts Robežsardzes vecākā virsnieka kvalifikāciju saņems 19 programmas absolventi. Viņi nākotnē varēs studēt maģistrantūras studiju programmās un veikt zinātniskos pētījumus, kā arī dienēt Valsts robežsardzes Galvenās pārvaldes, teritoriālo pārvalžu vai izglītības iestāžu vecāko virsnieku amatos un būt par specializētā valsts civildienesta ierēdņiem.

Rēzeknes Augstskola

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar