Reps kā vārda māksla. 20. maijā Likteņdārzā turpināsies pasākumu cikls “rap AKApella”

20. maijā Koknesē, Likteņdārza Saieta namā notiks jau otrais pasākumu cikla “rap AKApella” koncerts, kurā piedalīsies divi latviešu hip-hopa mākslinieki – Arturs Skutelis un indigo.

Pasākumu cikls “rap AKApella” ir īpašs, tas piedāvā klausītājiem unikālu pieredzi – dzirdēt mākslinieku dziesmu tekstus bez muzikālā pavadījuma. “Mūsdienās hip-hops ir ļoti atšķirīgs,” stāsta Arturs Skutelis. “Performances nereti tiek rīkotas arī kā šovi, kuros repa centrālā sastāvdaļa – proti, teksts un darbs ar valodu – jau kļūst sekundāra, priekšplānā tiek izvirzīta gaisma, projekcijas u. tml. 20. maija koncerts ir kas pilnīgi cits – uzsvars tiks likts uz repa kā vārda mākslu, parādot latviešu valodas skaistumu.” 

Rečitējums jeb repa izpildījums ir vitāli svarīga hip-hopa sastāvdaļa. “rap AKApella” cikla pasākumos iespējams tekstuālo vēstījumu uztvert daudz tiešāk, jo tempa dinamiku un akcentus diktē paši izpildītāji, nevis muzikālais pavadījums. Cikla apmeklētājiem ir iespēja dzirdēt repa meistaru izpildījumus daudz tiešākā un intīmākā gaisotnē. Cikla pirmajā pasākumā uz skatuves kāpa ansis un Finķis.

“Akapellas formāts arī rūdītiem žanra klausītājiem pat zināmos dziesmu tekstos dod iespēju saklausīt ko jaunu, jo izpildījuma vēstījuma akcenti nereti sakārtojas pavisam citādi,” stāsta mūzikas producents un izpildītājs Gustavo. “Klausītājiem, kuri tikai iepazīst hip-hopa žanru un tā autoru/izpildītāju daiļradi, tā ir visīstākā izdevība, jo dziesmu teksti šādā formātā izskan krietni spilgtāk.”

“Ļoti īpaša sajūta reperim telpu piepildīt tikai ar savu klātbūtni un balsi un vēl uztaisīt no tā piedzīvojumu,” iespaidos pēc “rap AKApella” cikla pirmā koncerta dalās reperis ansis. “Kaut kādos brīžos jutos, ka iedvesmojos no “acapella battle” repa performancēm, ko nekad dzīvē nav sanācis pamēģināt, bet kas man vienmēr ir licies kaut kas pievilcīgs kā formāts. Ja tiekat uz nākamajiem pasākumiem, noteikti brauciet – cilvēki, šķiet, lielākoties līdz galam nesaprata, uz ko ir atbraukuši un kā tas darbosies, kas, iespējams, strādāja mums par labu, jo, manuprāt, nedaudz pārspējām sanākušo ekspektācijas.”

Arturs Skutelis ir viens no zināmākajiem latviešu hip-hopa mūziķiem un tekstu autoriem, studijas un radošās apvienības PKI dibinātājs, dzīvās mūzikas grupas “Tvērumi” līderis, filologs un kultūras žurnālists. Bijis nominēts “Austras balvai”, “Zelta mikrofonam”, Aleksandra Čaka balvai, vairākas reizes ieguvis Latvijas Hip-hopa gada balvu u. c. apbalvojumus. Skuteļa jaunākais soloalbums “Jā” izdots 2022. gada pavasarī.

Reperis indigo līdz šim bija plašākai sabiedrībai pazīstams kā teātra un filmu aktieris Igors Šelegovskis. Viņš raksta dziesmas jau kopš pusaudžu vecuma, bet debijas albumu “Maldīgs iespaids” izdeva 2022. gada rudenī.

Atgādinām, ka koncerts sākotnēji bijis paredzēts 15. aprīlī, taču tā norises datumu nācās mainīt tehnisku iemeslu dēļ. 

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar