Rekordliels skaits eiropiešu aicina aizsargāt dabu

Šī gada maijā lielākās dabas aizsardzības organizācijas (1), kā atbildi ES komisijas ierosinājumam pārvērtēt esošos ES dabas aizsardzības likumus un aicinājumam piedalīties sabiedrības viedokļa apzināšanā, uzsāka kampaņu “Dabas trauksme” (Nature Alert) (2). Tās laikā ikviens eiropietis tika aicināts izteikt viedokli par dabas vērtību aizsardzības nepieciešamību ES. Kampaņa „Dabas trauksme” noslēdzās pagājušās nedēļas beigās. Tajā divu mēnešu laikā iesaistījās vairāk nekā 120 dabas aizsardzības nevalstisko organizāciju (NVO) no visas ES un 520 000 eiropiešu, norādot, ka ES dabas aizsardzības likumiem nevajadzētu tikt mainītiem.

Šobrīd ES likumi aizsargā vairāk nekā 1000 Eiropas sugu (t.sk., jūras ērgli, melno stārķi u.c.) un 27 000 dabas pieminekļu. Tādējādi Eiropā atrodas lielākais aizsargāto dabas teritoriju tīkls – Natura 2000, kas aizņem apmēram vienu piekto daļu no ES platības.

Zinātniskie pētījumi (3) parāda, ka esošie dabas aizsardzības likumi efektīvi ir pasargājuši galvenās apdraudētās sugas un dzīvotnes, kā arī devuši sociāli – ekonomiskos labumus vietējām sabiedrībām un reģioniem.

 

TOP Komentāri

avatar