Raizējas par iespējamu maksājumu karšu izmaksu palielināšanos

Iedzīvotāji atzīst, ka labprāt lieto maksājumu karti, tomēr makā tur arī skaidru naudu mazākiem norēķiniem vai gadījumiem, kad norēķinu vieta nav aprīkota ar maksājumu karšu termināli. Vairums respondentu (70%) apgalvoja, ka norēķināties par precēm un pakalpojumiem ar maksājumu karti (kredīta vai debeta) ir viegli. Tikai 3% aptaujāto uzskatīja, ka norēķināties ar maksājumu karti ir grūti. Arī jautājumā par maksājumu karšu termināļu pieejamību patērētāji bija vienisprātis, ka situācija ir labvēlīga – 88% aptaujāto atzina, ka tirgotāji lielākoties ir aprīkoti ar maksājumu karšu termināļiem un labprāt pieņem maksājumu kartes.

Jautājumā par maksājumu karšu priekšrocībām pretstatā skaidrai naudai patērētāju viedokļi atšķīrās – par nozīmīgāko priekšrocību vairākums atzina maksājumu kartes lietošanas ērtumu (32%), turpretī 20% par prioritāti uzskata ar maksājumu karti saistīto drošību. Respondentiem nozīmīgs likās arī transakcijas ātrums (18%) un iespēja iepirkties jebkur un jebkad – gan klātienē, gan internetā (13%). Daži respondenti atzina, ka ar maksājumu karti ir vieglāk uzraudzīt savus izdevumus (9 %).

Kopumā respondenti ir pārliecināti, ka maksājumu kartes ir atvieglojušas un uzlabojušas viņu ikdienu, tomēr, ja par tām būtu jāmaksā vairāk, viņi apsvērtu iespēju no maksājumu kartēm atteikties un dot priekšroku skaidrai naudai.

Uz jautājumu, vai respondenti vairāk lietotu skaidru naudu, ja karšu lietošanas izmaksas (gada maksa, apkalpošanas maksa u. c.) patērētājiem palielinātos, 77% aptaujāto apgalvoja, ka vairāk lietotu skaidru naudu maksājumu karšu vietā. Tikai 13% respondentu paliktu uzticīgi maksājumu kartēm pat tad, ja patērētāju izmaksas par karšu lietošanu palielinātos.

Patērētāji ir noraizējušies par iespējamu maksājumu karšu izmaksu palielināšanos, ko var izraisīt Eiropas Komisijas likumdošanas iniciatīva par starpbanku komisijas maksas ierobežošanu. Kā jau iepriekš ziņots, Eiropas Komisija publicējusi likumdošanas iniciatīvu, kas noteiks griestus tirgotāju komisijas maksai par karšu pieņemšanu. Latvijas Patērētāju interešu aizstāvības asociāciju satrauc šo likumdošanas izmaiņu potenciāli negatīvās sekas uz patērētājiem: vairāku Eiropas valstu banku asociācijas jau brīdinājušas, ka šo likumdošanas izmaiņu apstiprināšanas gadījumā tām nāksies paaugstināt karšu izmaksas.

 

TOP Komentāri

avatar