RA studenti jaunas zināšanas iegūst Rīgā

Katra Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts rotācijas kārtībā uz sešiem mēnešiem kļūst par prezidējošo valsti un vada ES Padomes darbu. ES Padome ir būtisks lēmumu pieņēmējs, kas kopā ar Eiropas Parlamentu (EP) pieņem tiesību aktus un koordinē politikas jomas ES līmenī. Prezidentūra ir iespēja katrai ES dalībvalstij, neatkarīgi no tās lieluma vai iestāšanās laika, veidot ES dienaskārtību. Latvija no 2015.gada 1.janvāra līdz 30.jūnijam, pirmo reizi tās vēsturē, pilda prezidējošās valsts pienākumus, pārņemot tos no Itālijas un pēc tam nododot Luksemburgai.

Lekcijas gaitā studenti tika iepazīstināti ar prezidējošās valsts galvenajiem uzdevumiem un pienākumiem, kā arī ar valsts iespējām prezidentūras laikā. Lekcijā tika uzsvērts, ka Eiropas Savienības politikas ilgtermiņa skatījumam ir nepieciešama sadarbība, kas tiek saukta par „trio”. Tas nozīmē, ka Latvijai šobrīd jāstrādā kopā ar Itāliju un Luksemburgu, definējot prezidentūras laikā sasniedzamos mērķus. Šobrīd Eiropas Savienībā aktuālie darbības virzieni ir: pilnībā pārvarēt ekonomisko un finanšu krīzi, veicināt ES izaugsmi, stiprināt ES spēju nodrošināt vairāk darbavietu un izmantot digitālās iespējas, aizsargāt pamattiesības un pilnā mērā pildīt savus uzdevumus strauji mainīgajā pasaulē.

Studenti uzzināja, ka katrai prezidējošai valstij ir savs unikālais logo, kurā var atrast gan valsts vēsturi, gan tradīcijas. Par Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē logo ir izvēlēts arhetipisks dzirnakmens tēls. Tāpat tika noskaidrots, ka prezidentūrai katra valsts gatavojas apmērām 7 – 8 gadus. Latvijai nākamā prezidentūra ES Padomē būs tikai pēc 14 gadiem, tāpēc šobrīd Latvijai svarīgi parādīt sevi kā modernu, radošu un ilgtermiņā domājošu valsti, apliecināt savu izcilību un unikalitāti. Lekcijas gaitā starp studentiem un sekretariāta pārstāvi veidojās diskusija, kā arī viņš atbildēja uz visiem studentus interesējošiem studentiem.

Pēc mācību ekskursijas ārzemju studenti atzina, ka tā bija lieliska iespēja jaunas informācijas iegūšanai un zināšanu pilnveidei par Eiropas Savienību kopumā un tās institūciju darbību, kā arī atzīmēja, ka Latvijai šobrīd ir lieliska iespēja apgūt jaunu pieredzi un pierādīt sevi kā konkurētspējīgu valsti Eiropas Savienībā. Tā kā vairākiem ārzemju studentiem tā bija pirmā ilgākā vizīte Rīgā, tad gida pavadībā notika ekskursija pa Vecrīgu. Jauniešus sajūsmināja izvēlētie apskates objekti, īpaši vecpilsētas arhitektūra. Viņi novērtēja Rīgu kā aizraujošu tūrisma objektu un bija apņēmības pilni noteikti apmeklēt Rīgu vēlreiz.

Studenti pateicas Rēzeknes Augstskolas un Ekonomikas un pārvaldības fakultātes vadībai par iespēju doties mācību ekskursijā un pasniedzējiem Dainai Znotiņai, Lienītei Litavniecei un Ēvaldam Višķeram par saturīgi pavadītu laiku ekskursijas dienā.

 

Arina Tihomirova, Ingūna Semule, Jolanta Koškarjova,

RA Ekonomikas un pārvaldības fakultātes 3.kursa studentes 

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar