Putnu dienas Rīgas Zoodārzā 7. un 8. aprīlī noritēs Pūču zīmē

Rīgas Zoodārzā ir izveidojies ticējums – ja galdniecībā noklust ripzāģu dziesma, tad pilnīgi droši varam ziņot par Putnu dienām Zoodārzā! Šobrīd zāģi jau ir noklusuši, tātad meistari ir sagatavojuši detaļas 300 zīlīšu un 300 strazdu būriem, kā arī 100 īpašajām pūču mākslīgajām ligzdvietām.

Tātad, jau šajā nedēļas nogalē 7. un 8. aprīlī Rīgas Zoodārzā notiks Putnu dienu pasākumi. Tā kā sola itin pavasarīgus laika apstākļus, tad aicinām iepazīt zoodārza iemītniekus un piedalīties izglītojošajās un praktiskajās aktivitātēs.

  • no plkst. 12-15.00 zoodārzā pie bērnu rotaļu laukuma darbosies ikgadējā Dzeņa darbnīca. Tajā meistarosim 100 mākslīgās ligzdvietas vienai no Latvijas mazākajām pūcītēm – bikšainajam apogam. Šos būrus paredzēts izvietot bikšainajiem apogiem piemērotos mežos, lai veiktu šo noslēpumaino naktslidoņu dzīves izpēti un aizsardzību. Pasākumā piedalīsies arī Latvijas ornitoloģijas biedrības un Latvijas pūču izpētes biedrības pētnieki, kuri pratīs atbildēt uz dažādiem jautājumiem par šiem valdzinošajiem naktsputniem;
  • turpat Dzeņa darbnīcā plkst. 12.00-15.00 varēs gatavot arī zīlīšu un strazdu būrus. Lai visas detaļas atrastu pareizās vietas, uz galdiem būs izvietotas uzskatāmas instrukcijas un ar padomiem palīdzēs pieredzējuši zoodārza speciālisti. Vien jāatzīmē, ka nopirktā zoodārza ieejas biļete negarantē putnu būra detaļu komplektu;
  • kamēr vieni gatavos putnu būrus, tikmēr citi turpat pie bērnu rotaļu laukuma no plkst. 12.00-15.00 varēs lauzīt galvas un risināt attīstošā žurnāla Pūcīte sastādītās mīklas un dažādus uzdevumus. Nepalaid garām arī iespēju nofotografēties ar lelli Pūci!

Katru gadu Dzeņa darbnīcā godā tikuši celti putni (un arī zvēri), kam cilvēki var palīdzēt izgatavojot piemērotas ligzdvietas, jo dabiskos dobumus atrast tiem ir kļuvis aizvien sarežģītāk. Pērn Putnu dienās tika izgatavoti 100 Latvijas mazākajai pūcei apodziņam piemēroti būri. Tos Latvijas pūču izpētes biedrības pētnieki izvietoja Latvijas mežos, lai veiktu šīs sugas ekoloģijas pētījumus.

Iepriekšējos gados tika uzbūvēti 200 būri susuriem (izkārti Daugavpils un Talsu apkaimē), pirms tam 30  labiekārtotus mājokļus ieguvuši pupuķi (mājvietas izliktas Ādažu poligonā), zaļā vārna (30 ligzdvietas izkārtas Garkalnes apkārtnē) un daudzus būrus meža pūces un urālpūces (sadarbībā ar Dabas aizsardzības pārvaldi vairākus gadus šie būri tika izvietoti īpaši aizsargājamās dabas teritorijās).

Dzeņa darbnīcas popularitāte gadu gaitā ir augusi neskaitāmas reizes, jo pirms 15-20 gadiem šeit tika izgatavoti 100-150 mākslīgie dobumi zīlītēm un mājas strazdiem. Šogad, sadarbībā ar PATA kokmateriāli, esam sagatavojuši materiālus 300 zīlīšu un 300 strazdu būriem. Un varam būt droši, ka abās pasākuma dienās visas sagataves tiks pārvērstas par ērtām putniem noderīgām mājvietām. Par tām priecājas gan zīlītes, gan mušķērāji, gan zvirbuļi, gan arī mājas strazdi un svīres visos Latvijas nostūros, jo pašu izgatavotos putnu būrus apmeklētāji var priecīgi nest līdzi un piekārt putniem piemērotā vietā savu māju apkaimē.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar