Puse Latvijas vīriešu ir guvuši traumas darbā

Nelaimes gadījumos darbā ir cietusi arī katra trešā sieviete Latvijā, tomēr biežāk tās ir bijušas vieglas traumas (23,7%). Salīdzinot ar vīriešiem, smagas traumas sievietes guvušas divreiz retāk (9,9%).

 

Viens no izskaidrojumiem biežākam vīriešu traumatismam darbā ir fakts, ka vīrieši biežāk nekā sievietes strādā bīstamās nozarēs. Pētījumu dati rāda, ka darbu ar aprīkojumu, piemēram, frēzēm, slīpmašīnām veic 38,6% vīriešu turpretim sievietes – četras reizes retāk – 9,7%. Savukārt darbu ar bīstamajām iekārtām, piemēram, celtņiem, cisternām, savā ikdienas darbā veic 32,9% nodarbināto vīriešu un tikai 6,1% sieviešu, kas ir piecas reizes mazāk.

 

Tāpat vīriešiem ir raksturīga nedroša un pārgalvīga rīcība. Valsts darba inspekcijas dati liecina, ka nelaimes gadījumos, kuros cietuši vīrieši, starp cēloņiem ir minēts „nav ievēroti darba drošības noteikumi vai instrukcijas” (par 10 % vairāk nekā sievietēm), „nav lietots drošības aprīkojums vai individuālie aizsardzības līdzekļi” (12 reizes biežāk nekā sievietēm) un „darbs alkohola reibumā” (piecas reizes biežāk nekā sievietēm).

 

Situācijas nopietnību darba aizsardzības jomā apliecina arī 2013. gadā veiktā pētījuma „Darba apstākļi un riski Latvijā” dati – 19,0% strādājošo vīriešu Latvijā ir darba vides izraisīti veselības traucējumi, bet vēl 39,4% vīriešu strādā piesmēķētās telpās ilgāk kā 1 stundu dienā..

 

Lai pārliecinātu nodarbinātos un darba devējus, ka darba drošības un veselības pasākumi nav tikai birokrātija, 13. februārī atklāta kampaņa „Strādā vesels!”, aicinot ikvienu uz aktīvu rīcību – darbavietā rūpējoties par savu vai savā pakļautībā strādājošu cilvēku drošību un veselību.

Aptauja veikta 2014. gada 17. februārī portālā Draugiem.lv. Aptaujā piedalījās 35 036 iedzīvotāju vecumā no 7 līdz 100 gadiem.

 

TOP Komentāri

avatar