Puse Latvijas iedzīvotāju neveido savu elektronisko ierīču satura rezerves kopijas

Piemēram, Eiropā multivides datņu kolekcijas zudums ļaunprātīga uzbrukuma vai ierīces bojājuma rezultātā lietotājam vidēji izmaksās 280 eiro. Tādi ir tirgus izpētes aģentūras B2B International un Kaspersky Lab kopīgi veiktajā pētījumā[i] iegūtie dati. Šis skaitlis veidojas no lietotāju īpašumā esošā satura aptuvenās vērtības, ņemot vērā to datņu īpatsvaru, kam nebija izveidotas dublējumkopijas.

 

Turklāt lietotāji samērā vieglprātīgi izturas pret vērtīgu datņu glabāšanu savās ierīcēs un ignorē to rezerves kopēšanu. Piemēram, cita aptauja, kas veikta Latvijā, atklāja, ka vairāk nekā puse (52%) lietotāju[ii] vispār neveido dublējumkopijas, bet katrs piektais (24%) kopē mazāk par 20% savu datu. Tikai 3% respondentu Latvijā atzina, ka veido vairāk nekā 90% mūzikas, filmu, spēļu un citu multivides datņu rezerves kopijas. Tik nevērīgai attieksmei pret datu saglabāšanu var būt nopietnas sekas.

 

«Ļaundariem lietotāju personīgā informācija ir prece, ar ko var nelikumīgi nopelnīt. Noziedznieki var nozagt vērtīgu informāciju, lai to pēcāk izmantotu dažādās krāpšanas shēmās, piemēram, mēģinātu piekļūt lietotāja tiešsaistes finansēm vai bloķēt kādam piekļuvi viņam svarīgiem datiem un pieprasīt izpirkuma maksu. Mobilo ierīču plašā izplatība ir saasinājusi problēmu: veicot ārkārtīgi daudz darbību ar personisko datu izmantošanu, stilierīču īpašnieki velta drošībai vēl mazāk uzmanības nekā strādājot ar galddatoru,» paskaidro Kaspersky Lab vadošais antivīrusu eksperts Sergejs Golovanovs. «Lai gan kiberdraudu skaits nepārtraukti aug, lietotāja personīgā informācija paliks drošībā, ja viņš izmantos uzticamu aizsardzības risinājumu.»

 

 

TOP Komentāri

avatar