Prognozē HIV saslimstības pieaugumu

HIV jeb cilvēka imūndeficīta vīruss ir infekcija, kurai ir nepieciešams aptuveni sešas nedēļas līdz pusgada ilgs inkubācijas periods. Infekcija noārda cilvēka imunitāti līdz tiek sasniegta pēdējā pakāpe – slimība AIDS.

“Ja 2014.gadā vajadzētu uzsākt ārstēt 100 pacientus, balstoties uz Nacionālā veselības dienesta vidējām terapijas izmaksām pirmajā līnijā, izmaksas būtu 537 000 eiro. Ja mēs šos pacientus neārstējam, tad atbilstoši matemātiskajai progresija pacientu skaits piecu gadu laikā pacientu skaits būs gandrīz dubultojies. Viņu būs 175, bet ārstēšanas izmaksas būs 800 000 eiro ” – informē ekspertes, piebilstot, ka profilakse vienmēr izmaksās lētāk.

Speciāliste prognozē, ka tuvāko trīs – piecu gadu laikā Latvija HIV reģistrēto pacientu skaita ziņā Baltijas valstīs būs pirmajā vietā. Šobrīd līdere ir Igaunija, jo valsts, apzinoties problēmu, rūpīgāk veic HIV pacientu uzskaiti, viņa norāda, kamēr Latvijā ir pietiekami daudz nereģistrētu HIV slimnieku.

Nezināšana un stigmantizācija ir ne vien sabiedrības, bet arī primārās veselības aprūpes mediķu problēma, kuri reaģē neadekvāti vai novēloti saskaroties, piemēram, ar HIV pozitīvu grūtnieci vai homoseksuālistu. Arī paši inficētie nezināšanas dēļ un bailēs no nosodījuma kaunas apmeklēt ārstu, iedomājoties, ka HIV diagnoze ir vienlīdzīga ar tūlītēju nāvi. HIV savlaicīgi konstatējot un uzsākot sistemātisku ārstēšanu, cilvēks var nodzīvot pilnvērtīgu mūžu, nekaitējot apkārtējiem, kā arī radīt HIV negatīvus pēcnācējus.

Ignorējot HIV pacientus, aug ārstēšanās izdevumi, un krītas kopējā sabiedrības sociālās dzīves kvalitāte. Protams, riska grupas – narkomāniju, prostitūciju nebūs iespējams izskaust. Bet narkotiku lietotāju, prostitūtu inficēšanos ir iespējams mazināt ar veselības aprūpes pieejamības atvieglošanu, radot papildus šļirču apmaiņas punktus, palielinot opiātu aizvietojošās terapijas – metadona pārklājumu, kā arī dalot prezervatīvus. Narkomānija bieži ir iemesls prostitūcijas uzsākšanai. Turklāt ir ievērojams prostitūtu klientu skaits, uzstāj uz prezervatīva nelietošanu, kas atkal apliecina zināšanu nepietiekamību un riska nenovērtēšanu.

HIV uzskaite uzrāda, sākot 2007. – 2008. gada vīruss, pirmkārt, ir iegūts heteroseksuālu kontaktu ceļā, turklāt pacienti ir no dažādiem sociāliem un izglītības slāņiem. Tā sen vairs nav tikai narkomānu, homoseksuālistu un sociāli nelabvēlīgo slāņu problēma. 

 

Autore: Aiga Leitholde

Foto:medicine.com

1

TOP Komentāri

avatar
1 Komentāra topiki
0 Raksta atbildes
0 Sekotāji
 
Vislielākā reakcija
Karstākais komentāru topiks
0 Komentāru autori
Charleszex Nesenie komentāru autori
jaunākie vecākie vispopulārākie
Charleszex
Viesis
Charleszex

wh0cd359830 propranolol 80 mg Cafergot Tadalafil Best Price Isotretinoin Tablets diflucan