Prezentē Ievas Melgalves romānu “Mirušie nepiedod”

Šīs vasaras vidū Apgādā Zvaigzne ABC nāca klajā latviešu literātes Ievas Melgalves (1981) otrais liela apjoma prozas darbs – romāns “Mirušie nepiedod“, kuru rakstniece daudziem par pārsteigumu sarakstījusi šobrīd arvien vairāk populārajā fantāzijas žanrā. Fantāzijas un fantastikas žanri, kā atzīst pati autore, ir viņai īpaši tuvi, jo tie dod iespēju padziļināti pievērsties interesantai tēmai, uzdodot jautājumu – kā būtu, ja būtu? Un, šķiet, fantāzijas žanrā Melgalves galavārds nebūt vēl nav pateikts.

Pirmie lasītāji un recenzenti jau paguvuši atzinīgi novērtēt romāna neparasti būvēto, maģisko vidi, aizraujošo tēlu galeriju un savdabīgo principu, uz kura balstās Melgalves iztēlotā pasaule – maģijas jēdziena sapludināšanu ar cilvēcisko emociju gammu. Tas ir darbs, kas apgāž mūsu sabiedrībā bieži valdošo priekšstatu par fantāziju kā tikai bērniem un pusaudžiem adresētu literatūru un pierāda, ka fantāzijas žanra piedāvāto iztēles brīvību var veiksmīgi izmantot kā piesātināta, intelektuāla stāstījuma tēlaino un sižetisko bāzi.

Latvijas Fantāzijas un fantastikas biedrības (LFFB) vadītāja Andra Gustavsone par romānu spriež: “Tas ir sapnis. Pieauguša cilvēka sapnis pēc nogurdinošas dienas. Sapnis, pēc kura pamostoties, ir pilnvērtīgi izbaudīta miega un atpūtas sajūta. Fantāzijas detektīvs ar noziegumu un vainīgā meklēšanu.” Savukārt grāmatu blogere Anna Kalna raksta: “Manuprāt, romāns lasāms divos līmeņos – acīmredzamajā sižetiskajā līmenī un starp rindiņām, kur apslēptas dažas patiesības, kas pabīda romānu pieaugušo fantāzijas cienītāju virzienā.” Atzinīgas recenzijas par romānu jau parādījušās arī Latvijas kultūras preses izdevumos, autore viesojās Latvijas Televīzijas raidījumā “Dzīvīte”.

TOP Komentāri

avatar