Postfolkloras grupai „Rikši” iznāks otrs albums

„Sieju rūtu, sieju mātru, sieju lilejeņu,

Sieju sovu jaunu dīnu kai zaļū rūteņu…”

            Tā latgaliešu tautasdziesmu kā savu himnu izdzied Rēzeknes folkloras kopa „Rūta”. Sievas, kas no dažādām Latgales pusēm par savu dzīves pilsētu ir izvēlējušās Latgales sirdi, kopš 1984. gada folkloras kopā uztur dzīvas savas dzimtās puses, kā arī Rēzeknē novērotās un pierakstītās tradīcijas un tautasdziesmas. Caur gadskārtu svētkiem, kāzu vārtiem un bēru psalmiem, dziesmu svētkiem un folkloras festivāliem „Baltica” priecīgi izdziedāts sieju rūtu un aug rūta, lepni pieteikts zīd rūta, plaukst mātra un klusi izsāpēts veist rūta un raužu rūtu, atgādinot par laika rata neprātīgo skrējienu un to, cik svarīgi ir mūsu tautas mantojumu izdziedāt gan veciem, gan jauniem.

            Postfolkloras grupa „Rikši”, kuras vecums 14. janvārī būs atzīmējams pusapaļā jubilejā, 2015. gada sākumā nolēma pievērsties Rēzeknes tradicionālajam repertuāram. Pirms tam lustīgas un enerģiskas dziesmas dziedātas un spēlētas gan latgaliešu mūzikas festivālos „Mūzykys skrytuļs”, gan folkloras festivālā „Baltica”, Latgales Dziesmu svētkos un XXV Vispārējos Latviešu Dziesmu un deju svētkos, tāpat arī Lietuvā, Krievijā, Francijā, Vācijā un Gruzijā, kā arī neskaitāmos koncertos, festivālos un svētkos visā Latvijā. Laikam ejot, nedaudz mainījies grupas sastāvs, grupa pilnveidojusies un attīstījusies, un mainījies arī dalībnieku redzējums par savu darbošanos un atbildību pret tautas vērtībām, ar kurām tiek strādāts. „Rikšu” domas nepārtraukti mijas ap vārdiem „Sieju sovu” – kas ir tas, ko mēs varam sēt (homoformas sakritības dēļ – arī siet), kā mēs to varam sēt/siet un kā sēt/siet to tā, lai latgaliešu tautasdziesma tiktu dziedāta arī pēc … gadiem. Grupas otrajam albumam, kurā 10 „Rūtas” iedziedātās dziesmas aranžētas „Rikšu” dalībnieku redzējumā, dots tieši šāds nosaukums – „Sieju sovu”.

            Grupas jubilejas un albuma prezentācijas koncertā gaidāma gan ierastā akordeona, vijoles, ģitāras, basģitāras, bubina un 5 balsu radītā azartiskā enerģija un jautrība, gan jaunas vēsmas, idejas un jaunu ceļu meklējumi, gan kavēšanās atmiņās par 5 gadu kopā rikšošanu, un tas viss caur jokiem, stāstiem un, protams, vecām un jaunām postfolkloras grupas „Rikši” dziesmām. Svētku reizē viesu godā būs Rēzeknes folkloras kopa „Rūta”, Rēzeknes bērnu un jauniešu folkloras kopa un kapela „Vīteri” un Jaunpiebalgas vidējās paaudzes deju kolektīvs „Piebaldzēni”.

 Postfolkloras grupa „Rikši”

TOP Komentāri

avatar