Porteris Ekskluzīvais

Pirmo reizi Latvijas alus brūvēšanas vēsturē alus cienītājiem tiek piedāvāta īpaša alus šķirne – Porteris Ekskluzīvais -, kas pēc brūvēšanas vienu gadu glabājās īpašos apstākļos, lai iegūtu nepieciešamās garšas un aromāta īpašības. Šī ir pirmā alus šķirne Latvijā, kas mērojusi tik garu ceļu no brūvēšanas sākuma līdz patērētājam. Porteris Ekskluzīvais būs pieejams ierobežotā daudzumā – tikai 50 000 pudeļu.

“Līdzīgi kā vīns, arī pareizi brūvēts un uzglabāts portera alus ar laiku kļūst tikai labāks. Tas iegūst īpašu garšu un aromātu. Šo Portera Ekskluzīvā brūvējumu esam uzglabājuši vienu gadu, bet nopietni arī apsveram iespēju radīt alus šķirni, kas nogatavināta divus gadus,” saka Aldara galvenais aldaris Valdis Čunka.

Aldara portera alus brūvēšanas tehnoloģija ir unikāla. Tam izmanto tikai Baltijā sastopamu īpašu alus sastāvdaļu kombināciju – karameļu iesalu, apiņus un īpašas pakāpes norūgumu. Tādēļ Baltijas valstīs brūvētajam porterim pasaulē ir izveidota īpaša alus kategorija – Baltic Porter. Alu ar tādu rūgtuma, saldenuma un norūguma kombināciju nevar sastapt nekur citur pasaulē.

“Porteris ir dižciltīgo dzēriens, kas savus ziedu laikus Eiropā ieguva 19.gs., kad faktiski neviena pieņemšana vai smalkas svinības nebija iedomājamas bez šī alus. Šobrīd porteris un citas ekskluzīvās alus šķirnes piedzīvo savu renesansi, un ceru, ka porteris atkal atgriezīsies saviesīgu pasākumu dzērienu kartēs,” atzīmē Aldara valdes priekšsēdētājs Veli Pekka Tennila.

Interesanti, ka jau vēsturiski ļoti īpaša ir portera kvalitātes noteikšanas metode – to nosaka pēc smaržas. Proti, alu mazliet iepilina plaukstā un berzē to ar otru plaukstu. Ja berzējot alus rada bagātīgu aromātu un smaržu buķeti, tad tā kvalitāte ir augstā līmenī.

Tirdzniecības vietās jaunā alus šķirne būs pieejama no decembra.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar