Policijas reids “Esi redzams”

Akcijas mērķis ir izglītot, skaidrot un aicināt ikvienu satiksmes dalībnieku diennakts tumšajā laikā lietot gaismu atstarojošus elementus, lai mazinātu risku iekļūt ceļu satiksmes negadījumos.

”Esi redzams” akcijas laikā pastiprināta uzmanība tiks pievērsta mazāk aizsargātajiem ceļu satiksmes dalībniekiem – gājējiem un velosipēdistiem. Tāpat policija uzrunās arī autovadītājus, jo jāatceras –  tiklīdz vadītāji izkāpj no automašīnas, tie kļūst par gājējiem un tumšajā laikā pakļauj sevi riskam, ja nelieto gaismu atstarojošus elementus.

Sadarbībā ar Ceļu satiksmes drošības direkciju ”neredzamajiem” satiksmes dalībniekiem sarūpēti dažādi gaismu atstarojoši elementi – atstarotāji, atstarojošās uzlīmes, vestes un velolukturīši. Tos policijas darbinieki dāvinās satiksmes dalībniekiem, kuri tumsā pārvietosies bez gaismu atstarojošiem elementiem. Tomēr policija aicina negaidīt, kad apstādinās ceļu policists vai kāds cits iedos vai uzdāvinās atstarotāju. Katram pašam jāparūpējas par savu un tuvinieku drošību un dzīvību, jau laikus iegādājoties gaismu atstarojošus elementus.

Tāpat Valsts policija atgādina, ka maldīgs ir priekšstats par to, ka pilsētas ielas ir  labi apgaismotas un tāpēc atstarotāji pilsētā nav nepieciešami. Tas, ko redz vai neredz autovadītāji, atšķiras no pašu gājēju uztvertā. Atstarotāju lietošana vienlīdz būtiska ir gan lauku teritorijās, gan pilsētās.

Akciju ”Esi redzams” policija rīko jau vairāk nekā desmit gadus ik rudeni, kad sāk kļūt tumšāks, bet satiksme un cilvēku pārvietošanās joprojām ir aktīva arī šajā diennakts laikā. Kopš akcijas sākuma policija kopā ar dažādiem atbalstītājiem ”neredzamajiem” satiksmes dalībniekiem izdalījusi vairāk nekā divus miljonus atstarotāju un veltījusi daudz laika un resursu preventīvajam darbam ar cilvēkiem uz ielām, bērniem izglītības iestādēs un dažādos pasākumos.

”Esi redzams” ilgs līdz pat pavasarim, kad atkal kļūs gaišāks.Akcijas laikā paredzēta gan plašu reidu organizēšana, gan preventīvais darbs ar skolām un citām iestādēm.

 

Uzziņai:

  • Pavisam kopā 2012. gadā notikuši 1073 ceļu satiksmes negadījumi, kuros iesaistīti gājēji. Šajos negadījumos ievainoti 918 gājēji, bojā gājuši – 62. Savukārt, negadījumos, kuros iesaistīti velosipēdisti, pērn ievainots 401 cilvēks, bet 18 velosipēdisti gājuši bojā.
  • Šogad (līdz 14. oktobrim) ceļu satiksmes negadījumos bojā gājuši 39 gājēji un 11 velosipēdu vadītāji.
  • Valsts policija atgādina, ka gaismu atstarojošu elementu nenēsāšana ir gājējiem noteikto pienākumu pārkāpšana, par kuru pēc Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (LAPK) 14923. panta izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu no pieciem līdz divdesmit latiem.
  • Velosipēdam diennakts tumšajā laikā ir jābūt speciāli aprīkotam. Ceļu satiksmes noteikumu 223. punktā teikts, ka, braucot diennakts tumšajā laikā vai nepietiekamas redzamības apstākļos, velosipēdam abos sānos (riteņos) jābūt aprīkotam ar diviem oranžiem (dzelteniem) gaismas atstarotājiem, kā arī priekšpusē jādeg baltas gaismas lukturim, bet aizmugurē – sarkanas gaismas lukturim. Ja lukturu nav vai tie nedarbojas, velosipēdam priekšpusē jābūt aprīkotam ar baltu atstarotāju, bet aizmugurē ar sarkanu atstarotāju. Par šo noteikumu neievērošanu iespējams saukt pie atbildības pēc LAPK 1492. panta par velosipēdu un mopēdu vadītājiem noteikto papildu prasību pārkāpšanu, izsakot brīdinājumu vai uzliekot naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam no pieciem līdz divdesmit latiem.

 

TOP Komentāri

avatar