Policija atkārtoti brīdina par e-pastu krāpniecību

 

Kā liecina Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes (ENAP) saņemtā jaunākā informācija, pašlaik aktīvi ir parādījušies piedāvājumi interneta anketu aizpildīt ne tikai konkrētu profesiju pārstāvjiem, bet arī uzņēmumiem. Līdz ar to šis piedāvājums var tikt izsūtīts gan uz uzņēmumu e-pastiem, gan uz lietotāju privātajiem e-pastiem.

 

            Piedāvājums satur aicinājumu reģistrēties it kā Eiropas Savienības oficiālajā biznesa datu bāzē un, lai to izdarītu, ir jānorāda konkrētas personas vai uzņēmuma dati. Policija uzsver, ka Eiropas Savienības oficiālās iestādes šādu biznesa reģistru neveido un neuztur. Kā var redzēt attēlos, gan e-pasta tekstā, gan anketas sākumā ir ar izcēlumu norādīts, ka reģistrācija ir bezmaksas.

 

            Taču tālāk anketā atsevišķā laukā grūti salasāmā veidā ir norādīts, ka anketu aizpildījusī persona piekrīt, ka viņa datu ievietošana un uzturēšana datu bāzē izmaksās 995 eiro gadā, turklāt līgums tiek noslēgts uz trim gadiem. Pēc tam informācijas iesniedzējs saņem rēķinu ar aicinājumu samaksāt gandrīz 3000 eiro un saņem informāciju, ka nemaksāšanas gadījumā var tikt piesaistīti parādu piedzinēji.

 

Valsts policija aicina rūpīgi aplūkot attēlus un neuzticēties šādiem piedāvājumiem. Ikvienam vienmēr rūpīgi jāizvērtē un jāizlasa pieejamais saturs, iespējamie reģistrācijas nosacījumi, kā arī nevajadzētu nevienam izpaust savus personas datus, tādējādi nepakļaujot sevi riskam kļūt par krāpniecības upuri.

 

Sagatavoja:

Dairis Anučins
Valsts policijas

Sabiedrisko attiecību nodaļas

TOP Komentāri

avatar