Plāno stingrākas prasības smēķēšanas ierobežošanai

Likumprojektā noteiktas prasības tabakas izstrādājumiem, augu smēķēšanas produktiem, elektroniskajām smēķēšanas ierīcēm un to uzpildes tvertnēm, lai produktus varētu laist tirgū. Plānots aizliegt izplatīt tabakas izstrādājumus ar raksturīgo aromātu (piemēram, augļu vai konfekšu garšu un smaržu) un tabakas izstrādājumus, kuri satur vitamīnus, kofeīnu vai kuru sastāvā ir piedevas, kam nesadedzinātām piemīt kancerogēnas, mutogēnas un reproduktīvai sistēmai toksiskas īpašības.

Likumprojektā iekļautas elektronisko smēķēšanas ierīču un to uzpildes tvertņu drošības prasības. Uz elektronisko smēķēšanas ierīču un to uzpildes tvertņu iepakojuma turpmāk būs jānorāda informācija par to sastāvu un potenciālo ietekmi uz veselību.

Lai nemaldinātu patērētājus, turpmāk uz smēķēšanai paredzēto tabakas izstrādājumu un augu smēķēšanas produktu iepakojuma nebūs norādīts nikotīna, darvas un oglekļa monoksīda daudzums. Tā vietā uz iepakojuma būs jānorāda brīdinājumi par kaitīgo ietekmi uz veselību, piemēram, uz tabakas izstrādājumu iepakojuma būs jāizvieto lieli, krāsaini vizuāli brīdinājumi un rakstiskas norādes. Uz katra smēķēšanai paredzētā tabakas izstrādājuma iepakojuma būs jānorāda Slimību profilakses un kontroles centra konsultatīvais tālrunis, uz kuru zvanot iedzīvotāji var saņemt informāciju un konsultācijas par smēķēšanas pārtraukšanu.

Lai veicinātu no tabakas dūmiem brīvu vidi, noteikti papildus smēķēšanas ierobežojumi, un turpmāk telpās nedrīkstēs būt smēķēšanai speciāli paredzētas vietas. Atbilstoši šobrīd spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem smēķēšana bērnu klātbūtnē ir aizliegta. Lai pastiprinātu sabiedrības atbildību par līdzcilvēku, īpaši bērnu, veselību, likumprojektā noteikts, ka turpmāk smēķēt nedrīkstēs dzīvojamās telpās bērnu klātbūtnē, kā arī privātos transportlīdzekļos.

Lai pildītu starptautiskajos normatīvajos aktos noteiktās saistības, kā arī mazinātu mārketinga ietekmi uz patērētājiem, ar 2018.gada 1.jūliju plānots ierobežot tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu un elektronisko smēķēšanas ierīču izvietojumu tirdzniecības vietās. Turpmāk šie produkti atradīsies slēgtos skapjos vai plauktos un patērētāji tos varēs iegādāties, pārdevējam nosaucot konkrētu preci.

Pateicoties stingrajiem smēķēšanas un tabakas izstrādājumu laišanas tirgū ierobežojumiem, ir vērojama pozitīva tendence smēķēšanas izplatībai mazināties jauniešu populācijā. Tā, piemēram, 13-15 gadus vecu pusaudžu īpatsvars, kuri pašlaik lieto tabakas izstrādājumus jaunieši, kuri tabakas produktus ir lietojuši pēdējo 30 dienu laikā, jeb regulārie lietotāji, laika periodā no 2011. līdz 2014.gadam ir samazinājies zēnu populācijā no 39,4% uz 25,3%, bet meiteņu populācijā –  no 41,4% uz 23,9%.

Saskaņā ar direktīvā 2014/40/ES noteikto, tiesību aktiem nacionālajā līmenī jāstājas spēkā 2016.gada 20.maijā.

TOP Komentāri

avatar