Plāno pastiprināt kriminālatbildību par transportlīdzekļa zādzību

Saeimas Juridiskā komisija trešajam lasījumam Saeimā atbalstīja grozījumus Krimināllikumā, kas cita starpā paredz pastiprināt kriminālatbildību par transportlīdzekļa zādzību. 

Šobrīd likums transportlīdzekļa zādzību atkarībā no tā vērtības kvalificē kā mazāk smagu noziegumu, paredzot par to brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu. Savukārt zādzība no transportlīdzekļa, piemēram, transportlīdzekļa salonā atstātās mantas zādzība, tiek kvalificēta kā smags noziegums, par ko soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu. 

Ar likuma grozījumiem kriminālatbildību par transportlīdzekļa zādzību paredzēts pastiprināt, paredzot par to brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu, jo transportlīdzeklis ir paaugstinātas bīstamības avots, tā vērtība parasti ir ievērojama, kā arī tas tiek speciāli apdrošināts un reģistrēts Ceļu satiksmes drošības direkcijā, likumprojekta anotācijā atzīmē tā autori. 

Ar likuma grozījumiem paredzēts precizēt arī kriminālatbildību par transportlīdzekļa laupīšanu, nosakot par to brīvības atņemšanu uz laiku līdz astoņiem gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem. 

Ar likuma grozījumiem paredzēts stiprināt arī aizsardzību pret noziedzīgiem nodarījumiem, kas skar Eiropas Savienības finanšu intereses. Tāpat plānots pilnveidot normatīvo regulējumu cīņai pret cilvēku orgānu tirdzniecību, kā arī veikt vairākus citus grozījumus. 

Lai likuma grozījumi stātos spēkā, tie vēl trešajā lasījumā jāatbalsta Saeimai.

 

Foto: ilustratīvs (pexels.com)

TOP Komentāri

avatar