Pirmssvētku tievēšana – kādas tam var būt sekas?

Tuvojoties Ziemassvētkiem un Jaunajam gadam, aizvien biežāk nākas dzirdēt sarunas par nepieciešamību ātri notievēt, lai iecerētais tērps svētku dienā derētu vislabāk. Interneta dzīlēs atrodamas daudzas diētas, kas sola gandrīz tūlītēju rezultātu. Kādas ir šo brīnumdiētu sekas un vai iespējams ātri atbrīvoties no liekiem kilogramiem bez kaitējuma veselībai? Atbildes uz šiem jautājumiem sniedz kustības Rimi Labākai dzīvei veselīgas ēšanas eksperte, sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina

 Tievēt ātri nav veselīgi

Ievērojot diētas ar ierobežotu, nepietiekamu kaloriju daudzumu, arī mūsu vielmaiņas aktivitāte tiek samazināta. Organismam šķiet, ka tas ir nonācis gluži vai ledus laikmetā, jo nespēj uzņemt pietiekami daudz uzturvielu, lai nodrošinātu sevi ar visu nepieciešamo. Šādā režīmā organisms sāk darboties vien uz pusslodzi, taupot svarīgos resursus. Badošanās rezultātā nedēļas vai divu laikā nudien varam zaudēt pat 3-4 kilogramus, bet tie nebūs liekie tauki, ar kuriem tik ļoti gribas cīnīties.

Patiesība ir tāda, ka nepareizas diētas rezultātā mēs galvenokārt zaudējam šķidrumu, kas bija uzkrājies mūsu organismā, jo uzņemam daudz sāls un maz dzeram ūdeni. Bet pats svarīgākais un bīstamākais – mēs zaudējam muskuļus. Diētas laikā organisms aktivizē enerģētiskās vielmaiņas procesus, lai nodrošinātu savu darbību, izmantojot iekšējās rezerves, piemēram, olbaltumvielas, kas atrodas tieši muskuļos. Līdzīgi tas ir arī slimības laikā, kad ēdam mazāk. Pēc nedēļas ilgas slimošanas pamanām, ka esam zaudējuši 2-3kg, tomēr šādi iegūts rezultāts parasti nav iepriecinošs. Papildus tam badošanās laikā pastiprināti izdalās arī stresa hormons – kortizols, kura darbības rezultātā varam justies izsīkuši un noguruši, tādēļ striktu diētu blakusparādība ir bezspēks.

Straujš svara zudums sev līdzi nes arī strauja svara pieauguma risku. Diētas laikā cilvēks zemapziņā saprot, ka diēta ir tikai uz kādu noteiktu brīdi, un pēc svētkiem sākas parastā ikdiena, kad atkal atgriežamies pie ierastā uztura. Bet mūsu organisms labi iegaumē “ledus laikmeta” radītās negatīvās sekas, tāpēc tagad tas centīsies atjaunot un pat palielināt tauku šūnu tilpumu, veidojot rezerves “nebaltai dienai”. Un tik cītīgi zaudētais svars pēkšņi atgriežas ar uzviju. Nepatīkamākais šajā posmā ir arī tas, ka atgūt vielmaiņu tādā pašā līmenī, kāda tā bijusi pirms tievēšanas epizodes, mēs diez vai spēsim, jo esam zaudējuši muskuļu masu, kas nodrošināja vielmaiņu pirms tievēšanas.

Nesteidzies zaudēt svaru ātri!

Ja ir vēlme koriģēt svaru, ieteicams to tomēr darīt savlaicīgi, piemēram, vismaz divus mēnešus pirms svarīgā notikuma. Normāls svara zudums nedēļā ir apmēram 500 g līdz 1 kg. Tas nozīmē, ka zaudēt 3-4 kilogramus no svara normāli ir mēneša nevis nedēļas vai divu laikā. Tomēr, neatkarīgi no tā, cik laika līdz svētkiem atlicis, ir vērts pievērsties savai ēdienkartei jau šodien – labāks, kvalitatīvāks uzturs noteikti uzlabos pašsajūtu un liks svētkos justies labāk.

Lai diēta tiešām kalpotu ideālā svara sasniegšanai, ir jāatceras ieklausīties un saprast sava organisma signālus. Proti, vai gribam ēst, jo tiešām esam izsalkuši, vai arī tas ir veids, kā sevi nomierināt vai izklaidēt. Būtiski ir pievērst uzmanību ne vien izvēlētajiem produktiem, bet arī porcijas izmēram. Tāpat svarīgi neaizmirst arī par nepieciešamību būt fiziski aktīviem, jo tieši sports ir veids kā uzlabot figūru un paātrināt vielmaiņu! Ceļā uz šiem mērķiem labs sabiedrotais būs uztura speciālists, kurš palīdzēs izstrādāt plānu, kā vēlamo rezultātu sasniegt tiešām efektīvi un bez kaitējuma veselība.

Lai gatavošanās svētkiem noritētu veselīgi un gardi, Olga Ļubina piedāvā vieglu recepti, kas palīdzēs gan izskatīties, gan justies labi – rukolas salātus ar vēžu astītēm.

Sastāvdaļas:

Rukola I Love Eco vai Rimi – 60 g

Avokado -120 g

Vēžu astītes sālījumā Rimi -100 g

Graudainais biezpiens Alpenrose (3%) – 250 g

Citrona sula – 5 g

Olīveļļa I Love Eco – 10 ml

Rudzu maize Turaidas – 2 šķēles

Pagatavošana:

Traukos kārto rukolas lapas. Sagriež mazākos gabalos avokado, daļu avokado var uzsmērēt uz rudzu maizes rikām. Salātiem pievieno vēžu astītes un graudaino biezpienu. Sajauc olīveļļu ar citrona sulu un pārlej salātiem.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar