Pirmo reizi veikta vēdera aortas aneirisma ārstēšana bez operācijas grieziena

Operētie pacienti ir sasnieguši cienījamu vecumu un salīdzinoši ātri atgūstas no operācijas, un jau pāris stundas pēc operācijas jūtas labi. Šādai mazinvazīvai operācijai ir virkne priekšrocību: nav nepieciešama papildus asins pārliešana, pēc operācijas nav nepieciešams uzturēties reanimācijā, jo operācijā nav vajadzīga narkoze, pacients var tikt izrakstīts no slimnīcas jau pēc divām dienām, un jau samērā ātri ir atkal spējīgs veikt fizisku darbu.

 

Latvijas asinsvadu ķirurgi jau līdz šim veiksmīgi ir spējuši operēt un ārstēt, izmantojot klasiskās ķirurģijas metodes. To var veikt salīdzinoši stipriem pacientiem, kuri spēj izturēt vienu no lielākajām asinsvadu operācijām, kas tiek veikta narkozē, kam seko mēnesi ilgs rehabilitācijas periods ar ilgstošu darba nespēju. Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Asinsvadu ķirurģijas centrs, sadarbībā ar amerikāņu kolēģiem, ir attīstījis jaunas mazinvazīvas šīs patoloģijas ārstēšanas metodes.

 

Mirstība no sirds asinsvadu pataloģijām joprojām ieņem vienu no pirmajām vietām Latvijā un pasaulē. Ja konstatēta aortas aneirisma, tad līdz ar vecuma palielināšanos cilvēka galvenajam asinsvadam ir lielāks risks paplašināties vēl vairāk un pat pārplīst. Ja šī slimība netiek savlaicīgi diagnosticēta un ārstēta, tad mirstība pārsniedz 75% no plīsušām vēdera aortas aneirismām.

 

Pateicoties labajai sadarbībai ar Veselības ministriju, ir panākta valsts finansējuma piešķiršana desmit šādām operācijām gadā. Ņemot vērā lielo nepieciešamību pēc šāda veida operācijām, un pacientu skaitu, kurus nevar ārstēt ar klasiskajām ķirurģijas metodēm, asinsvadu ķirurgi cer, ka šogad tiks rasta iespēja finansēt vismaz 20 šāda veida operācijas. Tādējādi Latvija pietuvinātos tam vidējam skaitam, kāds no valsts puses tiek apmaksāts Lietuvā un Igaunijā. Pasaulē vairāk nekā 85% gadījumu šīs operācijas tiek veiktas ar mazinvazīvām metodēm – Latvijā šis apjoms ir mazāks par 10%.

Foto: Imants Prēdelis

TOP Komentāri

avatar