Pirmo reizi “Vakariņas ar sikspārni”

25. un 26. augusta vakarā Rīgas Zooloģiskajā dārzā pirmo reizi darbosies izzinoši pētnieciskā darbnīca “Vakariņas ar sikspārni”. No plkst. 20.00 līdz 22.30 Latvijas abinieku un rāpuļu zāles apkaimē ikviens interesents varēs iepazīties ar neskaitāmām šo neparasto nakts lidoņu dzīves īpatnībām.

Sarunās, spēlēs, uzdevumu risināšanas laikā centīsimies kliedēt daudzos mītus par sikspārņiem: vai tās ir lidojošas peles, vai visi šie lidoņi dzer asinis, vai tie iepinas matos, vai sikspārņi ir akli, un vēl un vēl… Tāpat pētīsim, kādi sikspārņi mīt Latvijā, kā šie sīkie lidojošie zīdītāji spēj orientēties tumsā un vēl itin veikli noķert kukaiņus, kā arī īpašu uzmanību veltīsim šo nakts lidoņu vakariņām – kukaiņiem. Izgaismojot baltu ekrānu, pētīsim naktī aktīvos kukaiņus, kas lidinās Rīgas Zoodārza teritorijā, un, kas zina, varbūt ciemos ieradīsies arī kāds mūsu pasākuma varonis – sikspārnis.  Lai dalībnieku interese par šiem dzīvniekiem pārvērstos arī reālā rīcībā, katrs “Vakariņas ar sikspārni” dalībnieks tiks aicināts apņemties veikt kādu labo darbu sikspārņu labā.

Šajā dienās, 25. un 26. augustā Rīgas Zoodārza kases būs atvērtas līdz plkst. 22.00, savukārt staigāt pa naksnīgajām takām, vērojot āra ekspozīciju dzīvniekus varēs līdz plkst. 23.00. Pasākums “Vakariņas ar sikspārni” norisināsies no plkst. 20.00 līdz 22.30. Aktivitātes būs Latvijas abinieku un rāpuļu zālē un tās tuvākajā apkaimē. Visas pārējās iekštelpu ekspozīcijas būs slēgtas. 

Lai izzinoši pētnieciskā pasākuma apmeklējums būtu īpaši pievilcīgs, no plkst. 19.00 līdz 22.00 ieejas biļetes bērniem, pieaugušajiem, pensionāriem būs par vienu cenu – 5,00 €. Jāatzīmē, ka bērniem, kam vēl nav 4 gadi, un senioriem, kam jau ir vismaz 70 gadi, ieeja, kā ierasts, bez maksas. 

Pasākums tiek rīkots Kohēzijas fonda projekta Nr. 5.4.2.2/17/I/002 “Valsts vides monitoringa programmu un kontroles sistēmas attīstība un sabiedrības līdzdalības veicināšana, pilnveidojot nacionālas nozīmes vides informācijas un izglītības centru infrastruktūru” ietvaros.

Latvijā sikspārņi veido ceturto daļu mūsu zemē sastopamo zīdītāju sugu, turklāt visas 16 vietējās sikspārņu sugas ir aizsargājamas. Visi mūsu sikspārņi medī kukaiņus, turklāt to mēdz darīt krēslas un nakts laikā. Barības trūkums ziemā licis šiem sīkajiem zīdītājiem pielāgoties, vai nu pārceļot uz siltām zemēm (tas notiek šajā periodā) vai doties ziemas guļā. Sikspārņu neparastais izskats, uzvedība un aktivitāte tumsā, apvijusi šos ļoti interesantos dzīvniekus ar mītu auru. 

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar