Pirmizrāde „Sasodītais sarkanais mēness”

Dramaturga, režisora un teātra teorētiķa Bertolta Brehta daiļrade un darbība atstājusi nozīmīgas pēdas dramaturģijā un teātra attīstībā. Brehts tiek dēvēts par episkā teātra pamatlicēju, viņš izveidoja jaunu un atšķirīgu skatījumu uz teātri, mēģinot jaukt līdzšinējo uztveri, ka jānotic visam, kas notiek uz teātra skatuves. Brehta teātra teorija un prakse ietekmējusi daudzus režisorus visā pasaulē.

Lugas darbība notiek kādā janvāra naktī, kad Anna (Anete Berķe) un Murks (Gatis Maliks) tikko paziņojuši par savu saderināšanos. Taču gaidāmās svinības izjauc Kraglera (Egons Dombrovskis) parādīšanās, kurš bijis Annas lielā mīlestība, taču pazudis uzreiz pēc kara un mājās nav bijis vairāk nekā četrus gadus. Viņa atgriešanās rada pamatīgu apjukumu ikvienā, liekot pārvērtēt gan jūtas, gan vērtības.

Pārējos izrādes tēlos iejutīsies aktieri Edgars Pujāts, Inese Kučinska, Kaspars Gods un Signe Ruicēna.

Džilindžera interpretācijā tapusi stilizēta izrāde, kuru apdzīvo savdabīgi un hiperbolizēti tēli, un kurā līdz galējai robežai sakāpinātas emocijas – tā vēsta gan par sarežģīto jūtu pasauli, gan par ārējiem apstākļiem, kas neatgriezeniski sagrauž cilvēku dvēseles un salauž dzīves, mainot arī viņu vērtību sistēmu.

Pēckara atmosfēru uz skatuves radījis scenogrāfs Kristians Brekte, veidojot dzīvojamo istabu no daudziem finiera gabaliņiem, kas vienlīdz labi simbolizē gan saārdīto vidi, gan cilvēku dzīves, gan kostīmu māksliniece Ilze Vītoliņa, veidojot aktieru tērpus atbilstoši 20 gadsimta 20. – 30. gadiem. Laikmetu iezīmē arī tā laika mūzika, kas kā vienmēr ir neatņemama sastāvdaļa Dž.Dž.Džilindžera iestudējumos. Iestudējumam palīdzējuši tapt arī horeogrāfe Liene Grava un gaismu mākslinieks Mārtiņš Feldmanis.

Izrādi iespējams noskatīties arī 16. novembrī, 29. decembrī un 12. janvārī.

TOP Komentāri

avatar