Pirkt vai īrēt mājokli – kas ir izdevīgāk?

Gan īrētam, gan paša īpašumā esošam mājoklim ir savi plusi un mīnusi – savs īpašums sniedz drošības sajūtu un ir vērtīgs ieguldījums nākotnē, vienlaikus tas prasa vairāk ieguldījumu gan iegādes brīdī, gan pēc tam īpašuma uzturēšanai. Tajā pašā laikā dzīve īrētā dzīvoklī, iespējams, sniedz brīvības sajūtu, nepiesaistot sevi konkrētai vietai, tomēr īrniekam lielākoties ir liegta iespēja to pārveidot pēc saviem ieskatiem, lai varētu tur justies kā mājās. Kā liecina Luminor bankas novērojumi, aptuveni 40% cilvēku, kuri vēlētos iegādāties savu mājokli, saskaras ar grūtībām segt pirmo iemaksu un, lai gan katram cilvēkam ir atšķirīgas iespējas, bet finansiālais stāvoklis nav vienīgais faktors, kas nosaka, vai cilvēks ir gatavs iegādāties savu mājokli. Luminor bankas mājokļu kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais sniedz trīs padomus, kas būtu jāapsver, pirms izlemt – īrēt vai pirkt mājokli.

Kur jūs vēlaties dzīvot?

Tiem, kas vēl nav izlēmuši, kur un kādā īpašumā vēlas apmesties, ieteicams mājokli sākotnēji īrēt – tas dod iespēju brīvi mainīt dzīves vietu, līdz atrasta sev piemērotākā. Savukārt tie, kas jau zina, ar kādu pilsētu vai apkaimi vēlas saistīt savu nākotni un cik liels īpašums būs nepieciešams, var apsvērt mājokļa iegādi. Tajā pašā laikā, ja tiek plānota privātmājas būvniecība, eksperts iesaka sākotnēji īrēt īpašumu izvēlētajā rajonā, lai saprastu, vai nākotnē plānotās privātmājas apkārtne un infrastruktūra atbilst prasībām, kā arī ieteicams rūpīgi izvērtēt tuvākās apkārtnes attīstības perspektīvas, kas nereti var būtiski ietekmēt lēmumu par dzīvesvietas izvēli.

Domājot par to, kur dzīvot, jāapsver vairāki faktori, kas konkrētajā gadījumā ir būtiski: apkārtne un infrastruktūra, attālums līdz svarīgākajiem ikdienas galapunktiem, kā arī mājas vai dzīvokļa tehniskais stāvoklis un īpašuma nākotnes potenciāls – vai pēc gadiem to varēs pārdot par tādu pašu vai augstāku cenu un vai pēc šādiem īpašumiem nākotnē būs pieprasījums.

Lai gan mājokļa iegāde ir nopietns ilgtermiņa lēmums, kas prasa gan finansiālu, gan emocionālu gatavību uzņemties saistības, tas nenozīmē, ka nākamie 10, 20 vai 30 gadi noteikti jāpavada šajā dzīvesvietā. Arī tad, ja mājoklis iegādāts kredītā, nepieciešamības gadījumā īpašumu var izīrēt vai pārdot.

Kādas būs ikmēneša izmaksas?

Lielākajai daļai cilvēku svarīgākais ir finansiālais izdevīgums un iespējas. Arī īrējot īpašumu, ir vērts pasekot līdzi līdzvērtīgu īpašumu pārdošanas cenām. Var gadīties, ka, īres cenām augot, ikmēneša īres maksājums kļūst lielāks par potenciālo kredītmaksājumu, ko varētu maksāt par līdzīga mājokļa iegādi, dzīvojot iegādātā īpašumā. Kā liecina Luminor ekspertu novērojumi, šobrīd īrei visbiezāk tiek izvēlēti divistabu dzīvokļi sērijveida mājās, kas vienlaikus ir arī pieprasītākie iegādei. Savukārt vidējā īres cena par divistabu dzīvokli Rīgā šī gada jūlijā bija 565 eiro jaunajā projektā un 320 eiro sērijveida dzīvokļu ēkā. Pēdējā gada laikā īres cenas dzīvokļiem sērijveida un jaunajos projektos kāpušas vidēji par 5%. Šī brīža situācijā tāda veida dzīvokļiem ikmēneša kredīta maksājuma apjoms uz 20 gadu periodu, iespējams, sastādītu gandrīz līdzvērtīgu ikmēneša maksājumu. Savukārt precīzus kredīta ikmēneša maksājumus var noskaidrot bankas mājaslapās ar kredītu kalkulatoru palīdzību. Šādos aprēķinos ir būtiski ņemt vērā arī potenciālo Euribor procenta likmju kāpumu un kā tas var ietekmēt kopējo kredītmaksājumu. 

Vai varēsiet saņemt aizdevumu? 

Bieži vien izšķirošais jautājums, lemjot par mājokļa iegādi, ir – vai banka man piešķirs kredītu mājoklim un vai man pietiks līdzekļu pirmajai iemaksai? Lai gūtu pārliecību, ka klients spēs aizdevumu atmaksāt, banka izskata ne tikai klienta ienākumus, bet arī nodrošinājumu jeb noskatīto īpašumu, apgādājamo skaitu, kredītsaistības, kā arī citus faktorus, kas visi kopā ietekmē aizdevuma summu, pirmās iemaksas apmēru un procentu likmi. Katra situācija ir individuāla, tāpēc ieteicams vērsties bankā, lai saprastu reālās kredīta saņemšanas iespējas. 

Tāpat var izmantot Altum atbalstu jaunajiem speciālistiem un ģimenēm – tas ļauj iegādāties mājokli ar minimālu pirmo iemaksu. Kā liecina Luminor dati, pašlaik katram otrajam kredītam tiek izmantots Altum atbalsts mājokļa iegādei.

Foto:canva.com

TOP Komentāri

avatar