Piespiedu kārtā sakārtos graustus Juglas ielā 11 un Umurgas ielā 2

Umurgas ielas grausts pirms ugunsgrēka pagājušā gada maijā bija dzīvojamā māja.  Ugunsgrēka rezultātā ēka tika izpostīta tik ļoti, ka to vairs nav iespējams atjaunot. Uzreiz pēc ugunsgrēka pašvaldība aicināja īpašnieci ēku norobežot un sākt nojaukt, bet tas netika izdarīts. Grausts joprojām nav norobežots un ir pieejams trešajām personām, līdzās atrodas Rīgas 63.vidusskola un dzīvojamās mājas. Šogad apsekojot ēku, būvinženieris konstatēja, ka  jebkurā brīdī tā var sabrukt. 

 

Savukārt īpašums Juglas ielā 11sastāv no divām dzīvojamām mājām un pagraba. Visi trīs ir grausti. Jau no 2008. gada īpašniecei piespriesti dažāda veida administratīvie sodi par īpašuma nesakārtošanu. Vienā no mājām  2012. gadā izcēlās ugunsgrēks, kā rezultātā ēkas konstrukcijas ir avārijas stāvoklī. Arī otras ēka ir sabrukšanas stāvoklī, jo desmitiem gadu bijusi bez jumta konstrukcijām. Jau pagājušā gada sākumā Īpašuma departaments brīdināja īpašnieci, ka graustus jāsakārto. Tas netika darīts un pašvaldība īpašumu aplika ar paaugstinātu nekustamā īpašuma nodokļa likmi 3% apmērā. Diemžēl, arī tas nemotivēja īpašnieci īpašumu sakārtot. Sertificēta būvinženiera slēdziens pēc īpašuma apsekošanas paredz, ka ēkas steidzami jānojauc. Turklāt  īpašums nav norobežots, tas ir brīvi pieejams trešajām personām, līdzās atrodas Rīgas 63.vidusskola un dzīvojamās mājas.

 

Tā kā abi nojaukšanai paredzētie īpašumi varētu būt vecāki par 50 gadiem, tos apsekoja Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija. Apsekošanā secināja, ka visu ēku kultūrvēsturiskā vērtība ir neliela, līdz ar to inspekcija neiebilst pret to nojaukšanu.

 

Lēmums par piespiedu sakārtošanu paredz  graustu Juglas ielā 11 un Umurgas ielā 2 īpašniekiem divu nedēļu laikā no Rīgas domes lēmuma spēkā stāšanās dienas veikt graustu norobežošanu, lai tajos nevarētu iekļūt. Trīs mēnešu laikā jāizstrādā nepieciešamā dokumentācija, saskaņot to ar Rīgas pilsētas būvvaldi, un jāuzsāk nojaukšanas darbi. Grausti jānojauc ne vēlāk kā piecu mēnešu laikā.

 

Ja domes lēmumos graustu sakārtošanai noteiktie termiņi netiks ievēroti, to piespiedu izpildi nodrošinās Rīgas domes Īpašuma departaments, izdevumus piedzenot no īpašniekiem.

 

Lēmumi par graustu sakārtošanu stāsies spēkā pēc to apstiprināšanas domes sēdē.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar